Ljudi

Nedžad Agić-Nećko putuje biciklom do Mađarske

Kako nam je saopštio danas 09.9.2019.godine pred gradskom Arenom „Husejin Smajlović“ u Zenici, poznati zenički biciklista Nedžad Agić.Nećko sprema se na put biciklom do Mađarske. Cilj vožnje biciklom je posjeta vojnom groblju Bošnjaka u selu Haršanj u Mađarskoj, a putovanje počinje u utorak 10.9.2019. godine ujutro.
Put se sastoji od tri etape. Prva etapa Zenica – Šamac 145 km, druga Šamac – Haršanj 130 km i treća Haršanj – Osijek 51 km, ukupno 326 kilometara.

Agić nam je dao na uvid šta stoji na ovom spomeniku u Haršanju:
„U spomen hrabrim Bošnjacima, žrtvama Prvog svjetskog rata, preminulim daleko od kuće i ovdje sahranjeni. Postavila samouprava mjesta Haršanj uz podršku Ministarstva odbrane Republike Mađarske“

Dalje, Agić nam je ustupio i sljedeći tekst, citiram:
-Bitka na Monte Meletti se odigrala 07. juna 1916.godine, kada je poražena italijanska armija i u kojoj je poginulo 487 Bošnjaka različitih vjeroispovjesti, onog doba, pripadnika Druge Bosansko-hercegovačke regimente austrougarske vojske, poznatije kao „Bošnjačka regimenta“. Ova regimenta je jedna od najodlikovanijih jedinica u Austro-Ugarskoj vojsci, a njeni pripadnici su se poznavali po fesovima koji su bili sive boje u ratu, a crvene u miru. U čast svih pripadnika bosanskohercegovačkih pješadijskih regimenti, koje su bile u sklopu Austro-Ugarske vojske, austrijski kompozitor Eduard Wagnes je komponovao vojni marš pod nazivom „Die Bosniaken kommen“ (Bošnjaci dolaze), koji se i danas izvodi na svim vojnim manifestacijama u Austriji -, kraj citiranog teksta.

Sigurno se mnogi pitaju šta povezuje ova dva grada, a Agić nam je ponosno rekao: „Povezujem ih JA!“
Kako je najavio Agić, fotografije sa ovog putovanja će biti objavljivane na Facebooku.

Želja mu je, kako nam reče, da neko ko drži do kulturne baštine, posjeti to mjesto i pokloni se žrtvama, koje su do sada bile nepravedno, gotovo, zaboravljene.

Želimo sretan put našem Nedžadu Agiću-Nećku i dajemo mu podršku kao i na svim prethodnim putovanjima iz portala Zenicablog.

Tekst i foto: E.Imamović/N.Agić

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem