Politika

Nedovoljno sredstava za sport i kulturu

Prema prijedlogu ovogodišnjeg budžeta Zeničko dobojskog kantona,ustanove kulture mogu računati na ukupan iznos od tri miliona i 232 hiljade maraka, što je neznatno više (oko 10.000) u odnosu na izvršenje iz prošle godine. Transfer za sport iznosi 550.000 maraka i prema riječima resornog ministra Mensura Sinanovića, ova sredstva su nedovoljna za brojne potrebe u ovoj oblasti.

Ustanove kulture na području Zeničko dobojskog kantona,zeničko Bosansko narodno pozorište, tri muzeja i 11 biblioteka u ovoj godini mogu računati na skoro isti iznos kao i prošle godine.Ipak, prema riječima resornog kantonalnog ministra, Mensura Sinanovića,važan je podatak da se ovaj iznos odnosi na oko 90 posto potreba institucija u oblasti kulture.
Tu spadaju plate i materijalni troškovi. Ostalih 10 posto potreba kulturne institucije osiguravaju iz vlastitih prihoda ili putem transfera lokalnih zajednica,koje su osnivači.

Što se transfera za sport,ukupan iznos je 550.000 maraka i za oko 20 hiljada veći je u odnosu na izvršenje iz prošle godine. Ova su sredstva,prema riječima ministra Sinanovića nedovoljna,tim prije jer je na javni poziv apliciralo i 146 nevladinih organizacija. Najveći iznos bit će plasiran za kotizacije klubova. Kada je u pitanju sport, iz budžeta Kantona se ova oblast sufinasira,što znači da se moraju tražiti i drugi izvori finansiranja.bMinistar Sinanović podsjeća, da sportski klubovi i organizacije,kroz kvalitetne projekte izvore prihoda mogu pronaći i kod domaćih i ino fondova /rtvze/.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem