Info

Nedisciplina u plaćanju otežava isplatu penzija

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Predstavnici Federalnog zavoda PIO, Porezne uprave Federacije BiH i udruženja penzionera su na sastanku zaključili da je nedisciplina u plaćanju doprinosa važan uzrok teškoća u osiguranju sredstava za isplatu penzija.

Prošle godine FZPIO i Porezna uprava FBiH upozorili su banke da će ih krivično goniti ukoliko ne prijavljuju one koji ne uplaćuju redovno doprinose uz isplatu neto plaća.

“Na temelju toga Porezna uprava FBiH provodila je intenzivne aktivnosti u ubiranju doprinosa za PIO. To je rezultiralo poboljšanjem u naplati doprinosa, te je u decembru bilo dva posto više, a u januaru pet posto. Ipak, to je još nedovoljno jer imamo veliki broj obveznika koji ne plaćaju i koji varaju na osnovici za obračun doprinosa, odnosno prikazuju minimalnu plaću, a razliku plaćaju nacrno”, kazao je direktor FZPIO Zijad Krnjić.

Pritisak na legalnije poslovanje, ističe, će se nastaviti na način da će FZPIO dostavljati Poreznoj upravi FBiH procjene gdje smatra da se stvari problematiziraju.

U tom smislu, Krnjić je mišljenja da se treba akcentirati na „one, koji varaju na osnovici, a to su samostalni obrti i obrti ostalih djelatnosti, agencije i slično, gdje se također vrti oko 1.000 ljudi, kojima poslodavci prikazuju minimalnu plaću i na nju plaćaju doprinose“.

Njegova je procjena da država za neuplaćene doprinose gubi oko 110 miliona KM godišnje, što predstavlja razlog deficita u finansiranju penzija.

Rješenje za ovu situaciju na sastanku je predložio direktor Porezne uprave FBiH Midhat Arifović navodeći da se u BiH, kao i u Hrvatskoj, Srbiji i Makedoniji treba uvesti da se isplata plaće bez doprinosa i poreza na dohodak smatra krivičnim djelom.

Na taj način, kaže, banke bi se obavezale da ne mogu isplatiti plaću bez doprinosa.

“Time se sistemski rješava problem i povećanje duga”, rekao je Arifović, dodajući da Vlada i Parlament FBiH trebaju donijeti hitne mjere na rješavanju ove situacije.

Također, utvrđeno je da je cilj stabilizirati FZPIO da ne bude rizika u redovnosti isplate penzija i da će se o povećanju penzija morati razgovarati s novim vlastima, jer se tiče propisa na koji način će se ubirati penzije.

Navodeći da su stope doprinosa veće u okruženju nego kod nas, predsjednik Saveza udruženja penzionera u FBiH Omer Omerefendić istakao je da su penzioneri protiv toga da se vrši smanjenje doprinosa, jer bi se time ugrozio cijeli sistem i penzije bi bile enormno smanjene.

Savez udruženja penzionera u FBiH na sastanku je potpisao sporazum s Federalnim zavodom PIO, na osnovu kojeg će oko 1.000 penzionera ove godine ići na besplatno liječenje i rehabilitaciju u banji Fojnica.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno