Info

Neće proći kao oldtimeri: uvođenjem “youngtimera” Golf 1 i 2 neće se moći trajno registrirati

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Neće proći kao oldtimeri: uvođenjem “youngtimera” Golf 1 i 2 neće se moći trajno registrirati – Izmjene Zakona o osnovama sigurnosti prometa na cestama u BiH, koje je u drugom čitanju prihvatio Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH, podrazumijevaju nova pravila registracije oldtimer vozila u BiH u odnosu na vrijedeći zakon.

Oldtimer club iz Sarajeva predložio je da se registracija obavlja kao u europskim zemljama te kako je najbolje prepisati način na koji je to regulirala Hrvatska.

“To znači kako se treba napraviti nova klasifikacija vozila, gdje će se doći do nove kategorije youngtimera i propisati kako su to vozila koja imaju 30 godina, napravljena od ’70. godine i da neće imati mogućnost trajne registracije”, kaže predsjednik Oldtimer cluba iz Sarajeva.

U proteklom je razdoblju bilo sporno što se odjednom pojavio veliki broj vozila poput Golfa 1 ili 2, koji se po vrijedećem zakonu smatraju oldtimerima, jer su stari više od 30 godina. Tako su se trajno registrirali tako da za prvu registraciju vozila kao oldtimera vlasnik plaća punu registraciju i troškove izrade nove prometne dozvole. Svake naredne godine ona se samo produžava i vlasnik plaća tehnički pregled, putarinu, stiker, okoliš i osiguranje, dok je oslobođen plaćanja BIHAMK-a, taksi i poreza.

Budući su Golfovi 1 i 2 youngtimeri neće se moći registrirati po dosadašnjem postupku. Morat će posebno ići na tehnički pregled kako bi se provjerili ispušni plinovi. Zato je i uslijedila zabrana registriranja oldtimera, budući da je dio njih zagađivao okoliš i narušavao zdravlje građana.

Stoga je nužno načiniti pravu kvalifikaciju oldtimer vozila, koji će imati i nove tablice. Manager.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno