Info

Ne zaboravi Marš smrti i pridruži se Maršu mira

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Iz smrti nastade nada, iz opasnosti poruka tolerancije, iz straha pogled u bolje sutra. Ovako bi se mogao objasniti Marš mira, dio obilježavanja godišnjice pada Srebrenice i genocida nad Bošnjacima u tom bosanskohercegovačkom gradu.

A tog ljeta 1995. godine veliki broj Bošnjaka iz ovog grada je pokušao izbjeći smrt zaputivši se teškim i opasnim stazama prema Tuzli. Iza njih su bile godine opsade, napada, gladi, žeđi, oko njih meci, granate i neprijatelji koji su im željeli oduzeti živote.

Mnogima je, nažalost, bila takva sudbina i sada njihovi nišani opominju na ono šta je bilo. Mali broj Srebreničana uspio se spasiti uputivši se Maršem smrti stigavši u Nerzuk, na slobodnu teritoriju.

Da,se nebi zaboravilo svake godine preživjeli sa prijateljima iz svih krajeva Bosne i Hercegovine i iz cjelog svjeta kreću na Marš mira da pokažu da nas je ostalo živih, da je naše mjesto ovamo, da se vraćamo, da su mjesta kroz koja prolazimo naša sveta mjesta, jer ne smijemo zaboraviti kosti naših ljudi. Prolazi se pored više od 40 masovnih grobnica koje su se nalazile na tom pravcu. Da posjetimo na sve koji su izgubili svoje živote i da ih nismo zaboravili.

Marš mira je manifestacija kojom šaljemo poruke mira i suživota, ali da se poginuli i stradanja neće zaboraviti.

Prijavi se za Marš mira i ne dozvoli da se zaboravi.

Link za prijavu http://prijava.marsmira.org/

Za prijavu grupa email: [email protected]



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno