Info

Ne postoje radna mjesta za cijeli život

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Njemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ – Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH od 1995. godine pruža podršku zemljama jugoistočne Evrope u ime njemačke vlade u uspostavi demokratskih struktura i konkurentne tržišne ekonomije, pa tako i BiH.

“Podrška lokalnoj privredi, posebno malim i srednjim preduzećima i lokalnim upravnim strukturama, već nekoliko godina predstavlja fokus naših aktivnosti u BiH. Osim podrške obrazovanju odraslih, radimo i sa opštinskim upravama na lokalnom nivou u segmentu podrške privredi”, kazao je za Oslobođenje Mirza Jusufović iz GIZ-a.

Okolnosti

Prema njegovim riječima, osim projekta Podrška obrazovanju odraslih, GIZ provodi i projekt lokalne i regionalne samouprave i podrške privredi.

“Ovaj projekt je koncentrisan na tri pilot-regije u BiH, u kojima se postepeno implementiraju metode i koncepti lokalne podrške privredi te modernog upravnog menadžmenta. Naime, opštinama se pruža podrška, kako u procesu saradnje sa drugim opštinama, tako i u dijalogu sa lokalnim firmama, kako bi zajedno planirali i implementirali strateške mjere. Na taj način se izrađeni koncepti proširuju na prostor cijele države i otklanjaju prepreke atraktivnosti privrede”, istakao je Jusufović.

GIZ posebnu pažnju posvećuje projektu Podrška obrazovanju odraslih u BiH, koji se implementira u cijeloj BiH. Kako kažu u GIZ-u, pored kreiranja novih radnih mjesta kao preduslova za novo zapošljavanje, također je jako bitno da ljudi stavove prilagode novim okolnostima.

“Svi smo svjedoci promjena u kojima više ne postoje radna mjesta za cijeli život i te predodžbe trebamo ostaviti iza sebe. Jednu od šansi predstavlja koncept cjeloživotnog učenja (LLL), putem kojeg se pojedinci mogu prilagoditi novim zahtjevima i time ostati atraktivni na tržištu rada. Naše aktivnosti idu upravo u tom pravcu”, kazao je Jusufović, koji je i vođa projekta Podrška obrazovanju odraslih u GIZ-u.

On je dodao da je kroz projekt Podrška obrazovanju odraslih do sada razvijeno 16 neformalnih programa obuka koje su implementirane sa 360 polaznika. Trenutno se kroz pet modula radi na jačanju kapaciteta 15 ponuđača neformalnih programa obuka.

Pasoš kompetencija

GIZ je, također, pokrenuo i projekt Pasoš kompetencija.

“Pasoš kompetencija je, ukratko rečeno, ideja čije je vrijeme došlo. Kada govorimo o rezultatima, onda to moramo raditi na različitim nivoima. Prvi nivo, na kojem imamo fenomenalne rezultate, jeste upravo jačanje svijesti kod pojedinaca i donosilaca odluka o važnosti kompetencija. U današnje vrijeme je mnogo bitnije znate li nešto raditi, nego imate li za to potrebnu kvalifikaciju. Drugim riječima, u današnjem vremenu brzih promjena, pored kvalifikacija, morate imati i određene kompetencije kako biste bili konkurentni(ji) na tržištu rada. Drugi nivo, o kojem, također, treba govoriti jeste, naravno, pitanje o rezultatima ili ličnoj koristi Pasoša kompetencija. U tom segmentu trenutno možemo samo ograničeno govoriti o rezultatima, jer smo uradili Tracer-Study sa prvih 200 korisnika Pasoša. Po nalazima studije, 17,5 posto ispitanika je nakon ispunjavanja Pasoša našlo radno mjesto, 11,1 posto njih se osamostalilo, 4,8 posto ih se odlučilo za neki oblik daljeg usavršavanja. Mnogi od njih su probali da se sa Pasošem kompetencija predstave kod potencijalnog poslodavca, i upravo to jeste treći nivo na kojem trebamo dalje intenzivno raditi. Poslodavcima je potrebno predstaviti Pasoš kompetenciju i ukazati na prednosti koje im donosi”, objašnjavaju u GIZ-u suštinu ovog projekta.

U želji da na jednom mjestu okupi što više informacija o programima usavršavanja, GIZ je u saradnji sa partnerima pokrenuo i stranicu www.obuke.ba.

“Tada smo imali 150 objavljenih programa, a danas ih je preko 450. Na stranici imamo u prosjeku 1.200 posjetilaca sedmično, čime smo više nego zadovoljni”, istakao je Jusufović dodajući kako imaju izvrsnu saradnju sa bh. vlastima koje imaju razumijevanje za inovacije na kojima rade i koje žele etablirati na bh. tržište rada.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno