Info

Ne morate prelaziti granicu BiH da biste uživali na odmoru, ove blagodati naše zemlje trebate posjetiti

Ne morate prelaziti granicu BiH da biste uživali na odmoru, ove blagodati naše zemlje trebate posjetiti – I dok pandemija koronavirusa zatvara granice, postavlja pravila, poziva na distancu, pa ono što smo nekada zvali odmorom, uz sve nabrojane mjere, polako počinje da liči na noćnu moru, dragi Bosanci i Hercegovci, vrijeme je da prigrlimo ljepote naše domovine jer raj “stanuje” svuda oko nas.

I baš zato ne trebaju nas ljutiti, ili ne daj Bože rastužiti, rigorozne mjere koje je uvela Hrvatska, do sada nam omiljena destinacija za ljetovanje. Hvala im, otvorili su nam oči da bolje pogledamo oko sebe.

A i zašto bismo punili budžet onih koji nas smatraju nepoželjnim (naravno, ne mislimo na sve stanovnike Hrvatske), odnosno, zar nije bolje novac ostaviti u svojoj domovini, pomoći bh. ekonomiji i tako učiniti dobro i sebi.

Bosna geografski jeste mala, ali zato je puna kulturno-historijskih i prirodnih ljepota, kakve ćete malo gdje vidjeti u svijetu. I uz puno manje novca, sve ih možete obići u samo nekoliko dana.

Ovo svakako ne smijete propustiti.

Bihać: Grad koji vrijedi posjetiti

Bihać, grad na rijeci Uni. Smješten na izuzetno povoljnom polažaju oduvijek je bio raskrižje važnih puteva. Sam doticaj Istoka i Zapada, starog i novog vidljiv je na svakom koraku. Prirodne ljepote i ukusna hrana nešto je što se ovom gradu ne može osporiti. Oni koji su posjetili Bihać pažnju znaju šta znači krajiška gostoljubivost i srdačnost. Kroz samo središte grada protiče nadaleko poznata rijeka Una i koji god dio rijeke Une da se pogleda, priča je za sebe. S obzirom na to da se na širem području Općine Bihać nalazi Nacionalni park Una, svakako da svako ko planira posjetu Bihaću obavezno planira i posjetu Nacionalnom parku Una i obilazak prelijepih slapova u Martin-Brodu i na Štrbačkom buku koji će svakog, bez imalo skromnosti rečeno, ostaviti bez daha. Osim prelijepih vodopada, NP Una na svom području ima mnogo ostataka starih gradova, neki od njih su pristupačni za turiste: Orašac i Ostrovica. Rafting je nešto što u Bihaću zauzima posebno mjesto i što se zapravo podrazumijeva da svako treba da iskusi kada dođe u Bihać, pogotovo u ljetnim mjesecima.

Kraljevski grad Jajce

U Jajcu vrijedi ostati više od jednog dana, vrijeme možete provesti u razgledanju grada, te obilazeći kulturno-historijsku baštinu, 31 nacionalni spomenik kulture BiH, Katakombe, Tvrđavu u Jajcu, gradsku zonu, Muzej Avnoja, Franjevački samostan Sv. Luke unutar kojeg postoji muzej Franjevačkog samostana gdje se nalazi i Kraljeva soba (soba posljednjeg bosanskog kralja Stjepana Tomaševića), Hram Boga Mitrasa, Esma Sultan džamija, toranj sv. Luke i brojni drugi kulturno-historijski spomenici iz različitih razdoblja. Posjeta i razgledanje prirodne baštine, Veliko i Malo Plivsko jezero, Vodopad u Jajcu, Mlinčići, rijeka Pliva. Posjetioci mogu uživati i u planinarenju, biciklizmu, zatim u vožnji čamcima po Plivskim jezerima, u raftingu na Plivi.

Japodski otoci

Svakom od nas, sigurno je nekada iskočila neka slika jezera u obliku srca. Ne, nije u pitanju neka egzotična svjetska destinacija već Japodski otoci. Japodski otoci nalaze se nadomak Bihaća, u mjestu gdje pet drvenih mostića povezuju pet riječnih ada, koje gledajući iz zraka daju ovu jedinstvenu sliku “srca prirode”.

Travnik (grad i okolica)

Mogućnost kreiranje dnevnih izleta po različitim temama, posjete kulturno-historijskim i prirodnim znamenitostima, Plava voda, tvrđava Stari grad, Šarena džamija, Katolički školski centar, vezirska turbeta, Zavičajni muzej Travnik, Muzej “Rodna Kuća Ive Andrića” , Franjevački samostan u Gučoj Gori, Hadži Ali-begova džamija…

Fojnica, grad i okolica

Prilikom posjete Fojnici treba obići Franjevački samostan sa muzejom, Atik džamiju, jedna od najstarijih u BiH, Tekiju u Vukeljićima, te porodični muzej Hadžimejlića. Nadomak Fojnice su i prirodne baštine, te se može otići na izlet na Prokoško jezero, a obavezno posjetiti i slapove Kozice. Posjetioci imaju mogućnost da odu na organizirano planinarenje, na raspolaganju im je i brdski biciklizam, vožnja ATM vozilima, zatim motokross na planinama Vranica, Pogorelica, Lopata i Zec planine. Posebno se ističe posjeta Prokoškom jezeru, jednom od najljepših jezera u Bosni i Hercegovini sa brojnim smještajem u planinskim kolibama i sa mogućnosti degustacije i usluživanja u domaćim specijalitetima. Ono po čemu je grad Fojnica zapravo poznat jeste Lječilište Reumal sa svojim brojnim programima unapređenja zdravlja i fizičke spremnosti.

Valja istaknuti i Franjevački samostan Sv. Duha u Fojnici sa svojim čuvenim muzejom kojeg iz godine u godinu posjećuje sve veći broj posjetitelja i turista (oko 10.000 knjiga – biblioteka sa brojnim inkunabulama, crkvena zbirka, muzejska zbirka…). Veliki broj aktivnosti moguće je realizirati u Rekreacijskom centru “Brusnica” i njihovoj smještajnoj i gastro ponudi (jahanje, planinarenje, biciklizam, moto cross i ATM vožnja…) koji je smješten na planini Vranica. Dodatne smještajne kapacitete možete pronaći u nekoj od brojnih planinskih kuća.

Mostar – na listi UNESCO-a (Stari most sa starom gradskom jezgrom)

Mostar je glavno središte Hercegovine. U gradu i njegovoj blizini se nalaze jedinstveni lokaliteti kulturno-historijskog blaga od kojih treba posebno istaknuti Stari most, koji spaja lijevu i desnu obalu hercegovačkog bisera – rijeke Neretve. Znamenitosti Mostara koje vrijedi posjetiti: Muzej Starog mosta, Muzej Hercegovine, Karađoz-begova džamija, Kajtazova kuća, Koski Mehmed-pašina džamija, Kriva ćuprija…

BIKE PARK PRENJ čini 360km mapiranih i na terenu označenih šumskih i nekategorisanih puteva na širem području planine Prenj, namijenjenih prvenstveno za brdski biciklizam, ali i za druge vidove rekreacije.

BIKE PARK VELEŽ čini 200km mapiranih i na terenu označenih šumskih i nekategorisanih puteva na širem području planine Velež, namijenjenih prvenstveno za brdski biciklizam, ali i za druge vidove rekreacije.

Sportsko-avanturistički park “Fortica” – Glavna atrakcija sportsko-avanturističkog parka “Fortica” jeste 570m dug ZIP LINE sa kojeg se pruža fantastičan pogled na Mostar. Osim toga lokalitet parka je idealan za brdski biciklizam.

Blagaj sa rijekom Bunom – iznimna vrijednost historije, prirode i mjesto vjerskog hodočašća

Blagaj je oduvijek bio mjesto u koje se dolazilo zbog njegove ljepote, njegove očaravajuće prirode i historije koja je osjetna u svakom trenutku. Neponovljivi ambijent Vrela Bune, mira derviške tekije i svježine rijeke Bune čine ga posebnim. Znamenitosti: Tekija, izvor rijeke Bune, Stari grad Blagaj, Stjepan grad… Ribolov na rijeci Buni, Eko centar Blagaj – Adrenalin Tour Blagaj-Via ferrata Vulin potok.

Ruište, planinsko izletište nadomak Mostara

Udaljeno samo 25 km od Mostara, smješteno na obroncima planine Prenj, na nadmorskoj visini od 1.050 metara. Turisti ovdje dolaze i zimi i ljeti. Ruišta su polazna tačka za alpiniste koji se žele popeti na Prenj. Ljeti, to je idealno mjesto da se pobjegne od hercegovačkih nesnosnih vrućina. Posebnost ovog mjesta su endemske vrste bora, poznata “munika”, i izuzetno čist okoliš.

Područje Općine Konjic sa Boračkim jezerom

Stari grad je veoma lijep za šetnju, kao i centar grada iz kojeg se u svakom pravcu pruža interesantan vidik na okolnu prirodu. Dok ste u Konjicu, obavezno prošetajte obnovljenom Kamenom ćuprijom, sagrađenom 1682. godine. Od početka 1900. Konjic je poznat po svom drvorezbarstvu. Središte turističke ponude Konjica je zasigurno Boračko jezero i dolina Glavatičevo. Posjetiti: Zavičajni muzej Konjic.

Boračko jezero – Idealno je mjesto za porodicu i odmor u prirodnom okruženju, a brojni sadržaji koji se mogu pronaći na jezeru učinit će svačiji boravak nezaboravnim. Na Boračkom jezeru postoji kamp u kojem možete doći s kamp kućicom i tu provesti svoj godišnji odmor.

Rafting na Neretvi – Tokom plovidbe Neretvom rafteri mogu da uživaju u odmoru i ljepotama Malog i Velikog kanjona, uz netaknutu prirodu i prizore koji nisu vidljivi sa puta, kao i u četiri adrenalinska brzaka, koji su poredani tako da je svaki naredni ekstremniji od prethodnog.

Lukomir – Lukomir je podbjelašničko selo, na 1472 mnv. Selo je sačuvalo svoj etno izgled, posjećeno brojnim turistima zbog svoje autentičnosti i prirode koja ga okružuje.

Jablanica sa Jablaničkim jezerom, spomenikom Bitke na Neretvi

Posjetiti: Muzej “Bitka za ranjenike na Neretvi”.

Jablaničko jezero – Prostire se od Konjica do Jablanice. Privlači kupače i ribolovce, a pogodno je i za sportove na vodi. Svojom ljepotom privlači mnoge turiste, a poznato je kao vikend-odmaralište turistima.

Park prirode “Blidinje”, Jablanica

Jedna od najljepših prirodnih cjelina na području BiH. Prostire se na podnožju planina Čvrsnice i Vrana. Zbog svog bogatstva flore i faune, te prekrasne netaknute prirode predstavlja savršeno mjesto za bijeg od stresa svakodnevnog života.

Ramsko jezero, Prozor-Rama

Prozor i Rama se nalaze na najsjevernijem području Hercegovine. Prekrasno Ramsko jezero dominira cijelim područjem. U sredini Ramskog jezera se nalazi otok Šćit sa Franjevačkim samostanom. Ova planinska regija je prepuna bujnog zelenila i čiste vode. U prekrasnim bojama i tišini ovog kraja putnici mogu pronaći istinski mir.

Međugorje – značajno mjesto vjerskog hodočašća u svjetskim razmjerima

Međugorje je najveće turističko i hodočasničko središte Bosne i Hercegovine i zbog toga je u njemu mnoštvo različitosti što ga po tome čini i najbogatijim središtem u regiji. Međugorje je jedna privlačna atrakcija i za običnog turistu i slučajnog prolaznika, koji se želi uvjeriti u nove mogućnosti života i po tome jedinstveno mjesto u ovom dijelu Evrope.

Neum – smješten na obali Jadranskog mora

Mediteranska klima s puno sunčanih dana u godini čini Neum poželjnom turističkom destinacijom kroz cijelu godinu. Čisti primorski zrak, šetnja obalom, noćna zabava, sportovi na vodi ostat će vam dugo u lijepom sjećanju. Hercegovačka izvorna kuhinja i razni morski specijaliteti od ribe, rakova, školjki samo su dio bogate gastro ponude u hotelima. Zaleđe Neuma je bogato nasadima maslina i vinograda, idealno područje za ljubitelje agroturizma.

Počitelj – živopisni gradić u dolini Neretve

Historijski gradić Počitelj, izgrađen ispod tvrđave, ima orijentalni izgled i kao takav potpuno je u funkciji turizma i kulturnih priredbi. Udaljen je svega 3 km od Čapljine. Likovna kolonija u Počitelju je najveća kolonija u jugoistočnoj Evropi. Svake godine u ljetnom periodu ova kolonija okupi mnoge umjetnike iz raznih dijelova Evrope i kao takva je veoma zanimljiva turistima koji posjećuju stari grad Počitelj.

Park prirode “Hutovo blato”, Čapljina

Riječ je o jednom od najbogatijih rezervata ptica močvarica u Evropi. Udaljeno je 8 km od Čapljine, a prostire se na površini od 7.000 ha. U okrilju netaknute prirode svoje zimsko utočište nađe više od 200 vrsta ptica. Vode Hutova blata bogate su ribom, od kojih su najbogatije jegulja i šaran. Ponuda: odmor, ribolov i foto – safari.

Kanu safari na Trebižatu, Čapljina

Zahvaliujući čistoj i netaknutoj prirodi na rijeci Trebižat, organiziraju se izleti – kanu safari. Jednodnevni izlet u okviru kojeg je vožnja kanuima na stazi dugoj oko 10 km, ručak u prirodi, kupanje u čistoj rijeci, jedinstvena turistička ponuda.

Mogorjelo, Čapljina

U neposrednoj blizini Čapljine smješteno je Mogorjelo. To je bila rimska Villa rustica. Taj spomenik spada među najljepša zdanja kasne antičke arhitekture. Sama Villa svojim bogatstvom, ljepotom i osebujnošću arhitekture predstavlja oazu vrednota i ljepote, okruženu bogatom mediteranskom vegetacijom.

Stolac sa kulturnim i prirodnim naslijeđem

 

Stolac je grad smješten na krajnjem istoku Hercegovačko-neretvanskog kantona, na obalama rijeke Bregave. Stolac je prostor s najduljom i najraskošnijom historijom gradskog života u BiH, a spada u malu skupinu balkanskih prostora na kojima su sačuvana materijalna svjedočenja o urbanim oblicima života kroz razdoblje dugo duže od 3.500 godina, koliko su stari posljednji poznati nalazi ilirskog grada Daorsona. Znamenitosti za posjetiti: Daorson, nekropole stećaka Radimlja i Boljuni, Muzej Stolac – Šarića kuća, Stari grad Vidoški, Stambeni kompleks Begovina.

Pećina Vjetrenica, Ravno

Vjetrenica je najveća i najpoznatija pećina u BiH, zaštićeni je spomenik prirode koji se nalazi u općini Ravno. Magična ljepota, prostrani hodnici i dvorane, podzemne vode i vodopadi, vjetar koji stalno struji čine ovu pećinu jedinstvenom u svijetu.

Vinska cesta Hercegovine

Gdje ima vina, ima i kulture, s tim i prirodnih ljepota, vrhunske gastronomije, radosti i kulture življenja… Hercegovina, zemlja svjetlosti sa svojim gostoljubivim vinarima i ugostiteljima već šest godina ima svoju Vinsku cestu Hercegovine, proizvod u kome je objedinjeno sve ono sto vrijedi posjetiti, kušati i doživjeti. Najljepše od svega je ugodna šetnja ili vožnja hercegovačkom vinskom cestom, hercegovačkim mjestima, selima i nezaboravnim krajolicima, gdje vas uz put prate vinogradi, maslinici, ljekovito bilje…

Trebinje i smaragdna Trebišnjica

Trebinje nudi brojna mjesta i izletišta na kojima možete pronaći odmor za oči i dušu, a neka od njih su Jazina, Studenac, Ubla, u podnožju Orjena sa crnogoričnom šumom i čistim zrakom. Mir možete pronaći i u gradskom parku, a osim toga, hedonisti imaju priliku uživati i u okrepljujućoj hladovini stogodišnjih platana na samom gradskom trgu. Farmakolozi i ljekari za ovaj grad kažu da je poput besplatne apoteke ili sanatorijuma, budući da zbog odličnih klimatskih uvjeta pogoduje zdravlju ljudi. Stari grad i utvrđenje Kastel, kako ga zovu mještani, izgrađeni su oko 1715. godine. Muzej Hercegovine, uski sokaci, kaldrme, kapije, mostovi…, čine ovaj dio grada autentičnim i veoma interesantnim turistima.

Sarajevo

U Sarajevu ćete naići na tragove neolitske butmirske civilizacije, Ilira, Rimljana, Slavena, ostavštine srednjovjekovnog Bosanskog kraljevstva, Osmanskog i Austrougarskog carstva, Kraljevine i Socijalističke Republike Jugoslavije… Samo u posljednjih 100 godina Sarajevo se nalazilo u 6 različitih država, bilo svjedokom Sarajevskog atentata, Prvog i Drugog svjetskog rata, XIV Zimskih olimpijskih igara, najduže opsade jednog grada u modernoj historiji… Sarajevo je mjesto bogate historije i svojim posjetiteljima ima za ispričati mnoštvo fascinantnih priča. Sarajevo je i jedan od rijetkih gradova gdje tokom desetominutne šetnje možete naići na bogomolje najznačajnijih monoteističkih religija svijeta – pravoslavnu i katoličku crkvu, sinagogu i džamiju. Sve te tradicije začinile su i jedinstvenom učinile kulturnu mješavinu Sarajeva. Svaki grad ima svoj jedinstveni ritam, a ritam Sarajeva je lagan i opuštajući. Jutro u Sarajevu započinje tradicionalnom bosanskom kafom, koja se služi u malim bakrenim posudama (džezvama). A ako ljepotu jednog grada čine ljudi, onda Sarajevo definitivno spada među najljepše gradove na svijetu.

Panonska jezera u Tuzli

Kada pričamo o tome šta vidjeti u Bosni i Hercegovini, moram svakako spomenuti Tuzlu, jedini grad u Evropi koji ima slana jezera i jedini grad na svijetu čija se slana jezera, kupalište i plaža nalaze u centru grada. Kompleks Panonskih jezera čine tri jezera različite veličine i dubine, te Slani slapovi. Pored jezera, u sklopu ovog kompleksa nalaze se i Arheološki park neolitsko-sojeničko naselje i Muzej geološka postavka “Pannonica”, dječiji zabavni park, sportski tereni, te mnogi drugi ugostiteljski, kulturni i zabavni sadržaji.

Nacionalni park “Sutjeska”

Nacionalni park “Sutjeska” čuva najraznovrsniji kompleks ekosistema u BiH, a u srcu Parka smješten je i strogi prirodni rezervat Perućica (površine 1.434 ha), koji je ujedno najočuvanija i najveća prašuma u Evropi, u kojoj je od osnivanja Nacionalnog parka strogo zabranjena bilo kakva intervencija i uplitanje čovjeka.

Pješčane piramide kod Foče

Pješčane piramide jedinstvena su i rijetka prirodna pojava. One u Koloradu, Đavoljoj Varoši u Srbiji i Dolomitima u Italiji već su poznate atrakcije, ali ove u blizini Foče još nisu. Specifičnost pješčanih piramida je da vremenom postaju sve više. Zbog erozije pijeska sa podnožja, samo tijelo piramida svakoga dana sve je duže. Iako ne rastu, njihova visina se tako faktički povećava.

 

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem