Biznis

Ne isplati se prodaja malina na veliko: Cijene na štandu i do 14 KM za kilogram

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Proizvođači su navikli da, barem do jeseni, neće znati kolika će biti cijena malina za ovu godinu, ali im ne preostaje drugo nego da, prodajom na malo, poprave svoj budžet. Berba neće još dugo trajati, najviše petnaestak dana u nižim područjima, što je pola mjeseca ranije u odnosu na prošlu godinu.

I na višim nadmorskim visinama berba će početi ranije. Što se tiče prinosa, oni su šaroliki od opštine do opštine. Na nekim parcelama rod je odličan, na drugim je bilo šteta od mrazeva u posljednjoj dekadi aprila.

Dobra cijena prodajom na malo

Kilogram malina, trenutno, na području banjalučke regije, ako se prodaje u manjim količinama, košta od osam do 10 KM, što je bio slučaj i u 2023. godini. To je dobra cijena imajući u vidu sve nedaće koje su proizvođače zadesile prošle i ove godine, jer zaštita nije bila laka imajući u vidu veliki broj kišnih dana, što je uticalo na pojavu sive plijesni plodova.

Proizvođači koji imaju sertifikat za organsku malinu, kao i oni koji tvrde da nisu tretirane pesticidima, a nemaju sertifikat, cijenu su podigli na 14 KM/kg. Iako je mnogima ona visoka, ima građana koji kupuju takve maline. Prodaja u parkovima, na štandovima na pijacama, za sada je unosan biznis zbog visokih cijena, a otkupljivači nemaju veću količinu za otkup, zbog toga što ponovo nisu izašli sa otkupnom cijenom.

Imajući u vidu da domaći otkupljivači prate situaciju u Srbiji, gdje je ponuđena otkupna cijena od 250 dinara po kilogramu, odnosno, nešto više od četiri marke, manji proizvođači nemaju mnogo nade da će u Republici Srpskoj biti veća, kao što je bio slučaj 2022. godine, kada se kretala od pet i po do osam maraka. Prošlogodišnji rod većina njih je prodala u ovoj godini, a to opravdavaju slabijom potražnjom na evropskom tržištu.

Troškovi približni prošlogodišnjim

Inače, troškovi proizvodnje jednog kilograma malina su, računajući zaštitu, prihranu i berbu, i ove godine između 3,50 KM i 3,80 KM. Berač košta od 80 do 100 KM dnevno što je ogroman trošak za proizvođača. Zbog niske otkupne cijene u 2023. godini dosta ih je odustalo od proizvodnje, naročito na istoku BiH, pa se može očekivati nastavak smanjenja površina pod ovom voćarskom kulturom.

Podsticaj ministarstva poljoprivrede za 2023. godinu, po kilogramu proizvedene i otkupljene maline u BiH, iznosio je 0,25 KM, ali nije mnogo pomogao malinarima da zatvore finansijsku konstrukciju jer je otkupna cijena bila iznenađujuće niska. O podsticaju za ovu godinu još je rano govoriti ali, s obzirom da podsticaji i za ostale proizvodnje kasne i da još nisu isplaćena dugovanja iz 2023. godine, malinari pomoć mogu očekivati tek iduće godine.

Izvor: AgroklubStrogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno