Politika

Nazire se nova većina u Federaciji: BH. blok ostao sam

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Nazire se nova većina u Federaciji: BH. blok ostao sam – Predstavnički dom Parlamenta FBiH prihvatio je prijedlog federalne Vlade da se budžet FBiH za 2019. godinu razmatra po hitnom postupku.

Nakon prvog kruga glasanja, šef Kluba poslanika SDA Asim Sarajlić zatražio je pojedinačno izjašnjavanje. Za hitnost procedure glasalo je 55 poslanika, 6 je  bilo suzdržanih, a 33 protiv.

SDA je podržala da se budžet razmatra u hitnoj proceduri, kao i polanici HDZ/HNS, SBB, PDA, A-SDA i jedan poslanik iz Nezavisnog bloka.

Protiv hitnosti procedure bili su poslanici SDP-a BiH, DF-a i Naše stranke i jedan iz NB-a, dok su poslanici Naroda i pravde, HDZ-a 1990, jedan zastupnik Laburističke stranke te jedan iz NB-a bili suzdržani.

U nastavku sjednice federalni premijer Fadil Novalić obrazlaže Prijedlog budžeta Federacije BiH za 2019. godinu koji iznosi 2.653.843.356 KM, što je za 335,8 miliona KM ili 11 posto manje u odnosu na budžet za prošlu godinu.

Diskusija

Ranije je poslanik SDP-a BiH Damir Mašić na početku diskusije zatražio je da budžet bude vraćen u redovnu proceduru, te da Predstavnički dom zaključkom obaveže Vladu FBiH na usvajanje odluke o privremenom finansiranju za prvi kvartal 2019. godine.

“Mislim da postoji više nego dovoljno razloga da budžet vratimo u redovnu proceduru, te da od Vlade tražimo odluku o privremenom finansiranju”, naglasio je Mašić, te dodao da postoji dovoljno vremena da se i šira javnost izjasni o budžetu.

Stoga je pozvao poslanike da ne podrže hitnost procedure.

Ovaj zahtjev su kroz diskusiju podržali poslanici DF-a i Naše stranke.

Vijesti.ba/Foto:Klix.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno