Posuđeno

Navijači Čelika izborili demokraciju u svojem klubu

Navijači Čelika izborili demokraciju u svojem klubu
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Navijači Čelika izborili demokraciju u svojem klubu – Veliki uspjeh prije pet dana ostvarili su navijači Čelika iz Zenice, okupljeni pod inicijativu „Za Čelik“ i u navijačku skupinu „Robijaši 1988“. Nakon više od dvije i pol godine ustrajne borbe, uprava njihovog kluba usvojila je novi statut prema kojem će Čelik u budućnosti biti ustrojen prema demokratskom načelu „jedan član, jedan glas“.

NK Čelik Zenica osnovan je 1945. i radi se o klubu bogate tradicije koji je bio standardni član jake jugoslavenske lige. Međutim, od osamostaljenja do danas, Čelik je bio pod čizmom lokalne politike, stranke koja je gradom upravljala skoro pa neprekidno svih ovih godina.

Klub je bio sustavno uništavan te nije bilo druge vizije osim da se bori za opstanak budući da je poslovao netransparentno, s blokiranim računom i nije mogao dobiti licencu za europska natjecanja. Osim toga u klupske strukture nije mogao ući nitko tko nije bio član vladajuće stranke u gradu.

Klub je pretrpio mnogo štete od ljudi koji su njime upravljali iz vlastitog interesa, ali akteri su bili zaštićeni i nitko nije odgovarao za svoje postupke. Navijači Čelika s vremenom su postali sve demotiviraniji u pokušajima spasa svojega kluba.

Dugovi Čelika došli su do točke u kojoj je klub bio pred gašenjem, a trenutno se nalazi i na rubu ispadanja iz prve lige.

Navijačka grupa Čelika, „Robijaši 1988 Zenica“ pokrenuli su bojkot utakmica Čelika u kolovozu 2014. U listopadu iste godine osnovana je neformalna građanska inicijativa „Za Čelik“ koja se sastojala od visokoobrazovanih, mladih i motiviranih navijača Čelika.

U ožujku 2015. inicijativa „Za Čelik“ izašla je u javnost s prijedlogom novog statuta prema kojem bi klub funkcionirao prema demokratskom modelu. Uprava kluba potom je formirala radnu grupu koja se trebala baviti tim pitanjem, ali je, kasnije se ispostavilo, služila isključivo za krađu vremena te da uspori proces promjena.

Članovi inicijative angažirali su odvjetničku kuću s kojom su presjekli nastojanja uprave da krenu ispočetka s novim imenom, ili da se fuziraju s nekim manjim klubom i izbrišu dugove, organizirali su svečanu akademiju povodom 70. rođendana kluba, kojeg je uprava zaboravila obilježiti, a u veljači 2016. organiziran je i protestni marš „Stop gašenju Čelika“, koji je na ulice Zenice izvukao više od 5 tisuća građana.

Unatoč svim ovim nastojanjima, vlastodršci su i dalje šutjeli, a došlo je i do incidenta pred stadionom između osoba povezanih s lokalnom politikom i Robijaša, koje nećemo spominjati u ovome tekstu.

Pred lokalne izbore 2016., neformalna grupa građana „Za Čelik“ je pokrenula inicijativu i animirala građane da glasuju protiv stranke koja je od osamostaljenja do danas upravljala Zenicom. Pozivali su građane da izađu na izbore i glasuju za bilo koga drugoga, a sa svim opozicijskim strankama potpisali su memorandum kojim se obvezuju da će, ako dođu na vlast, pokrenuti proces depolitizacije kluba i pobrinuti se oko rješavanja klupskih dugova.

Na izborima dolazi do promjena na političkoj karti grada međutim navijači Čelika i dalje su čekali željenu promjenu statuta. Dana 5. siječnja 2017. za navijače Čelika došao je „Dan Če“, kako su ga sami prozvali. Inicijativa „Za Čelik“, izvršila je pritisak na delegate skupštine i na kraju tog dana usvojen je novi statut prema članskom modelu, a na čelo kluba došao je privremeni predsjednik na mandat od šest mjeseci.

Iako je ostvarena pobjeda, pred navijačima Čelika i dalje je mnogo posla. Potrebno je vremena da ideja za koju su se izborili zaživi u praksi, u što navijači Čelika, kako su nam sami kazali, ne sumnjaju. Jer, najgore je iza njih.

Čestitamo NK Čeliku na usvajanju statuta prema članskom modelu kao i inicijativi „Za Čelik“ te Robijašima koji su izdržali u svojoj borbi. Bad Blue Boysi i navijači Dinama već više od šest godina bore se za demokratski, slobodni i pošteni Dinamo.

Futsal Dinamo jedan je od rijetkih klubova u hrvatskom sportu koji funkcionira na potpuno transparentan način, a svoje vodstvo također bira prema demokratskom modelu. Svojim poslovanjem želimo biti primjer svim sportskim kolektivima, ne samo u Hrvatskoj, nego i u susjednim državama.

Borba navijača Čelika za spas svojega kluba može biti poticaj svim navijačima Dinama da se učlane u klub i da imaju pravo aktivno sudjelovati u njegovom radu jer:

Dinamo – to si ti!

PREUZETO SA FUTSAL DINAMO.HR



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno