Ostali sportovi

Nastup ugrađen u temelje nezavisnosti BIH: Istorijski meč bh. ragbista u Splitu protiv splitske Nade

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:
U kontekstu obilježavanja 1. marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, neizostavno treba pomenuti i podvig jedne hrabre, odvažne, smione i bratske ‘družine’ koja je 1992. godine odigrala utakmicu kao zvanični predstavnik Republike Bosne i Hercegovine i kao takva imala prvi nastup na internacionalnom prostoru kao državna selekcija Bosne i Hercegovine.
Tadašnji igrači većinom iz Zenice odigrali su utakmicu protiv Splitske Nade. Iako je rezultat bio u drugome planu pobijedilo je ono najvažnije prijateljstvo, istrajnost i odvažnost. Nakon formiranja Ragbi saveza tadašnji zaljubljenici ragbija iz klubova koji tada rade u Gradu Zenica okupljaju se u prvu reprezentaciju Bosne i Hercegovine koja je odigrala zvaničnu utakmicu kao Reprezentacija Bosne i Hercegovine 29. novembra te “davne” 1992. godine. Obzirom na uslove putovanja i okolnosti koje su vladale u našoj državi te godine to putovanje sigurno možemo nazvati “historijsko” kako za ragbi Bosne i Hercegovine tako i za ragbijaše Grada Zenice ali uopćeno i za sport Bosne i Hercegovine.
U sklopu obilježavanja 50. godina ragbija u Bosni i Hercegovini imati ćete priliku gledati ove iskusne ‘lavove’ u utakmici veterana koja će biti odigrana 12. 03. 2022. na Kamberovića polju, te vas pozivamo da ih svojim dolaskom podržite.
Tadašnju ekipu sačinjavali su: R.Petković, M. Kapić, S. Fetić, R. Ćerim, Kajmak, D. Majcen, I. Šuvalić, Ćolić, S. Ćerim, H. Karić, M. Kapić, Smriko, Garanović, Ključević, Čajo, Križić, Fetić, Đerek, Lagumdžija, P. Bilić. Fizio: Živković, selektor: Nasir Vehabović.


Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno