Nastavljeni razgovori o gasifikaciji grada Zenica i prigradskih naselja – U Gradskoj upravi danas su nastavljeni razgovori sa predstavnicima kompanije BH Gas d.o.o. Sarajevo o osnivanju javnog preduzeća za distribuciju gasa i izgradnju infrastrukture za gasifikaciju grada Zenica i prigradskih naselja.

Predstavljena je Odluka o pristupanju izradi studije o gasifikaciji za područje grada Zenica iz 2007. godine. Također je formirano radno tijelo za evaluaciju navedene studije. Cilj projekta gasifikacije je dovođenje prirodnog gasa u Zenicu za potrebe privrede, sistema centralnog grijanja i individualnih potrošača u domaćinstvima.

Na poziv gradonačelnika Grada Zenica Fuada Kasumovića sastanku su prisustvovali i predstavnici JKP “Zenicatrans-prevoz putnika” d.d. Zenica te predstavnik firme Junuzović kopex d.o.o. Tuzla koja je prva u Bosni i Hercegovini uvela autobuse koji za pogon motora koriste prirodni plin.

Gradonačelnik Kasumović upoznao je prisutne da je jedan od najvažnijih ciljeva Grada smanjenje zagađenja okoliša.

Ovom prilikom razgovaralo se i o mogućnosti uvođenja plinskih autobusa i izgradnji plinske stanice u JKP “Zenicatrans-prevoz putnika” d.d. Zenica.

Predstavnik firme Junuzović kopex d.o.o. Tuzla prenio je svoja iskustva prisutnima iz Tuzle i Sarajeva gdje su ranije uvedeni plinski autobusi kao i prednosti koje upotreba ovih autobusa nosi sa sobom prije svega u energetskom, ekološkom ali i finansijskom smislu.

Gradonačelnik je naglasio da Gradska uprava kontinuirano podržava ekološki prihvatljive projekte u cilju poboljšanja kvaliteta života građana Zenice i približavanja evropskim standardima.