– Bilježimo kontinuiran pad broja hospitaliziranih pacijenata. U prošli smo ponedjeljak imali 24, a trenutno na odjelu imamo 17 pacijenata.

Od toga je 14 smješteno na Zaraznom odjelu, a troje na Odjelu intenzivne njege. Jedan je pacijent na respiratoru, a u posljednja 24 sata imali smo jednog preminulog pacijenta. Nismo imali novih prijema u posljednja 24 sata – ističe direktor KBZ-a Rasim Skomorac.

Jednog preminulog tokom vikenda imala je i Opća bolnica Tešanj, ali direktor Omer Bedak napominje kako se radilo o postcovid pacijentu.

– Pacijent više nije bio pozitivan, a uzrok smrti je srčana isuficijencija. Na liječenju imamo šest pacijenata, odnosno jednog manje nego u prošli ponedjeljak – napominje Bedak.

Rat u Ukrajini, dodaje, “bacio je u drugi plan borbu s koronavirusom”, ali se i ta bolnica sada susreće s drugim problemima.

– Naravno, sve je poskupilo, a i dobavljači vrše pritisak da im se u kraćim rokovima plate njihova potraživanja. Međutim, za sada ipak funkcioniramo bez problema – kaže Bedak.