Biznis

Nastavak gradnje dionica koridora Vc

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Nastavak gradnje dionica koridora Vc- Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara potpisao je Sporazum o zajmu između Bosne i Hercegovine i OPEC Fonda za međunarodni razvoj za realizaciju projekta Koridor Vc.

Vrijednost potpisanog sporazuma je 48 milijuna američkih dolara i 24 milijuna eura, a sredstva su namijenjena za financiranje dionice Koridora Vc Drivuša – Donja Gračanica, poddionice Klopče – Donja Gračanica, priopćeno je iz Ureda predsjednika Federacije BiH.

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog ugovora o zajmu (Projekt Koridor Vc 2) između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj u iznosu od 80 miliona eura s rokom otplate zajma od 15 godina, uključujući četiri godine grejs perioda i povoljnu EURIBOR kamatu.

Zajam će se se koristiti za izgradnju autoceste na poddionici od Bune do Počitelja u dužini od 7,2 km te izgradnju autoceste na poddionici između Donje Gračanice i tunela Zenica, koji je nastavak dionice Klopče – Donja Gračanica, uključujući petlju Zenica Sjever zajedno s mostom preko rijeke Bosne i spojnom cestom od petlje do regionalnog puta u dužini od 3,9 km.

Sredstva će biti alocirana na Federaciju BiH, a korisnik zajma je javno poduzeće Autoceste FBiH d.o.o. Mostar.  Očekuje se da će projekt biti završen do 31. decembra 2019. godine.

Za ovaj projekt bit će osigurano i vlastito finansiranje neophodno za završetak projekta u iznosu od oko 16,2 miliona eura za eksproprijaciju i projektiranje. Ministarstvo finansija i trezora dostavit će Prijedlog ugovora s Osnovama za njegovo zaključivanje Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za bh. potpisnika predložen je ministar finansija i trezora.

KORIDOR I_1



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno