Biznis

Nasser Alshaiji: Investitori iz Kuvajta žele ulagati u BiH, problem je odnos vlasti prema njima

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Prema podacima Centralne banke BiH (CBBH) ukupna ulaganja iz Kuvajta u BiH zaključno s 31. decembrom 2021. godine na listi su zemalja najznačajnijih stranih investitora u BiH, sa učešćem od 1,4% u ukupnim investicijama (8,3 milijardi eura ili 16,3 milijardi KM).

Zemlje Bliskog istoka uložile su 920,1 milion KM, odnosno 6,1 posto ukupnog ulaganja u BiH. Najveći iznos iz navedene grupe zemalja ima Saudijska Arabija koja se u decembru 2020. nalazila na trinaestoj poziciji, na listi zemalja najznačajnijih investitora po iznosu investicija u BiH.

Kuvajt se nalazio na četrnaestoj, Ujedinjeni Arapski Emirati na petnaestoj, a Katar na sedamnaestoj poziciji, na listi zemalja sa najvećim investicijama u Bosni i Hercegovini.

Povodom zainteresovanosti kuvajtskih investitora za razvoj poslovanja u Bosni i Hercegovini, za Klix.ba govorio je predsjednik Upravnog odbora Kuvajtskog poslovnog vijeća u BiH Nasser Alshaiji koji se u razgovoru osvrnuo na poslovnu klimu u Bosni i Hercegovini i potencijale koje država ima.

“Investitori iz Kuvajta do sada su dosta uložili i često ulažu u privredu, industriju, poljoprivredu BiH s ciljem njenog jačanja i konkurentnosti na evropskom tržištu i Bliskom istoku. Dosta su učinili i na razvoju turizma, ali i promociji Bosne i Hercegovine. Zainteresirani su za ekološke projekte i organsku poljoprivrednu industriju i ulaganje u proizvodne kapacitete prvenstveno malih domaćih i ekološki orijentiranih kompanija”, rekao je Alshaiji na početku razgovora.

Prema riječima predsjednika Kuvajtskog poslovnog vijeća, izražena je zabrinutost za ulaganja i širenje investicija zbog prepreka i poteškoća sa kojim se suočavaju pri investiranju u BiH.

“Komplikovana politička situacija u zemlji, problemi sa vlasništvom nekretnina, dozvolama za boravak i taksama-porezima, okreću investitore ka širenju poslovanja izvan BiH na susjedne države, tražeći tako povoljnije uslove za poslovanje kod susjeda. Dat ću jedan primjer da je investitor koji je član našeg Vijeća, odlučio da zatvori svoje poslovanje zbog toga što mu vlada nije isporučila sortimente kako bi firma mogla normalno raditi. To je prouzrokovalo da su radnici poslani kućama i isti su ostali bez plate i načina kako da hrane svoju porodicu”, ističe predsjednik Kuvajtskog poslovnog vijeća u BiH.

Naglasio je kako su uslovi u susjednim državama za investitore mnogo bolji.

“Uslovi koje susjedne države nude investitorima su puno bolji. Naša dosadašnja orijentacija prema BIH bila je stvaranje dobre biznis klime za obje strane, međutim ako se nešto ne promijeni bit ćemo primorani da zadržimo postojeće investicije”, rekao je on.

Na kraju intervjua, Nasser Alshaiji se osvrnuo na dosadašnje investicije iz Kuvajta.

“Vlast u BIH nije omogućila adekvatne mogućnosti niti olakšice da se privuče strani kapital, posebno sa Bliskog istoka, zemalja kao što su Saudijska Arabija, Emirati, Kuvajt, Katar, Bahrein, koje su dosta investirale u BIH. Vidljivi projekti su: Sunnyland, Malak Hotel i Malak Farma, Hotel Monti, Sarajevo Waves, SCC itd.”, naveo je Alshaiji.

Također, osvrnuo se i na konkretne projekte kuvajtskih investitora u BiH.

“Poznati projekti i firme kuvajtskih investitora u Bosni i Hercegovini su Sarajevo Resort, klinika SANASA, Bay Hills resort, Elegant House Ilidža, Smart gradnja, AM Farma Nišići, Panamera – apartman hotel i restoran, MPI Pilana Nemila, firme sa nekretninama BMAMQ8, Ali Alkandari and Sons, Caribou Coffee kao i HERBAL SPA”, zaključio je u intervjuu za Klix.ba predsjednik Upravnog odbora Kuvajtskog poslovnog vijeća Nasser Alshaiji.

Autor: klix.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno