Ljudi

Nasir Vehabović

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Nasir (hadži Fahrudin) Vehabović je rođen 1960. godine u Zenici – Donja Gračanica, mahala Čifluk.

Još kao srednjoškolac je (oko 1976. godine) počeo trenirati ragbi i ubrzo se pokazao kao veliki talenat u tom sportu.

Postaje standardni prvotimac RK Čelik Zenica s kojim osvaja više titula prvaka SFR Jugoslavije. Poznat je pod nadimkom “Ćelo”.

Na fotografiji sa stadiona “Bilino polje” u Zenici, pred utakmicu Jugoslavija-Danska (1982. godina) Nasir Vehabović je u donjem redu, drugi s desna.

Ubrzo postaje i standardni reprezentativac Jugoslavije i uspješno nastupa za reprezentaciju sve do raspada SFRJ 1992. godine.

Nakon proglašenja samostalnosti Republike Bosne i Hercegovine, Nasir se aktivno stavio na raspolaganje novoosnovanom Ragbi savezu Republike Bosne i Hercegovine, pa je već u ljeto 1992. godine imenovan za prvog selektora reprezentacije Bosne i Hercegovine (na kolor fotografiji reprezentacije BiH – lijevo u jakni).

Početkom agresije na Bosnu i Hercegovinu odigrana je prva zvanična utakmica reprezentacije BiH s ekipom “Nade” u Splitu. Utakmica je odigrana 26. septembra 1992. godine.

Rat je već počeo, pa je samo putovanje na tu utakmicu u Split bilo rizično, jer se putovalo kroz barikade i punktove ARBiH i HVO-a u ratnim okolnostim, tada jedinim mogućim kopnenim izlazom u svijet.

Vehabović Nasir – Ćelo je cijelo vrijeme bio pripadnik MUP-a RBIH i aktivno je učestvovao u odbrani Bosne i Hercegovine od dvostruke agresije.

Danas živi u Francuskoj sa porodicom, a njegov sin Armin je, takođe, bio reprezentativac Bosne i Hercegovine u ragbiju.

Iz knjige “Gračanica između Vranduka i Bilinog polja”, Asim Kadrić.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno