Politika

Naša stranka Zenica: Hitno krenuti u obnovu vrtića Kanarinac

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Povodom stalnih upita roditelja iz zeničkih naselja Crkvice i Babina Rijeka o planovima s predškolskim objektom „Kanarinac“ i njegovom evidentnom svakodnevnom urušavanju, reagirali su iz Gradskog odbora Naše stranke u Zenici.

“Stalni su upiti roditelja iz Crkvica i Babine Rijeke, ali i građana, zašto vrtić Kanarinac propada i ne vrši svoju funkciju. Potreba i djece ima, što potvrđuju popunjeni kapaciteti privatnih vrtića u ovom dijelu grada.

Želimo glasno skrenuti pažnju na ovaj problem i tražiti da javni objekti namijenjeni za obrazovanje postanu jedan od najvažnijih prioriteta svake vlasti.

U proteklim godinama postojale su brojne inicijative za renoviranje vrtića “Kanarinac”. I dok su 2018. godine procijenjena sredstva za obnovu iznosila nešto manje od 400 hiljada KM, taj iznos je za dvije godine, zbog globalnog povećanja cijena ali i većeg propadanja objekta, porastao na 600 hiljada KM koliko su iznosila planirana budžetska sredstva za obnovu ovog objekta u 2020. godini.

U ovogodišnjem budžetu Grada predviđeno je 50 hiljada KM za izradu planske dokumentacije za rekonstrukciju vrtića. Želimo vjerovati da ova aktivnost nije kupovanje vremena i još jedno odlaganje stvarne obnove. Bilo da se radi o kupovanju vremena ili namjeri stvarnog rješavanja problema, procjenjujemo da će se potrebni iznos za obnovu, sada potpuno devastiranog objekta, popeti na oko milion KM.

U samo šest godina, Grad bi, zbog nemara i neodgovornosti, mogao izgubiti više od 600 hiljada KM za istu namjenu. Zamislite u šta su sve mogla biti utrošena ova sredstva? Ko će odgovarati za propast objekta, izgubljenu dobit i nastalu štetu?

Da bismo zaustavili propadanje objekta, rast cijena obnove te omogućili djeci iz Crkvica i Babine Rijeke upis u javni vrtić, pozivamo nadležne službe i osobe odgovorne za predškolski odgoj u gradu da jako ozbiljno shvate ovaj problem, poduzmu sve da se u ovoj godini izradi projektna dokumentacija za obnovu, za koju postoje planirana sredstva u budžetu, i insistiraju da se u budžetu Grada za narednu godinu izdvoje potrebna sredstva za rekonstrukciju vrtića. Stanje je alarmantno i nema više vremena za odgađanje.”

SAOPĆENJE ZA JAVNOST



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno