Politika

Naša stranka: teški metali u zeničkom povrću

Vlasti moraju reagovati nakon potvrde prisustva teških metala u zeničkom povrću
Vlasti moraju reagovati nakon potvrde prisustva teških metala u zeničkom povrću
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Naša stranka: teški metali u zeničkom povrću- Federalni zavod za poljoprivredu Sarajevo izvršio je petogodišnju kontrolu ostataka teških metala i pesticide u biljnom materijalu i mlijeku na području općine Zenica. Tim povodom oglasila se Naša stranka Zenica.

„Neki od rezultata za ostatke teških metala su frapantni, posebno uzorci sa područja mjesnih zajednica Janjići, Gradište i Tetovo, gdje su pronađene najveće količine željeza i olova u mlijeku i biljnom materijalu. Opći zaključak ispitivanja je da je potrebno poduzeti hitne mjere za smanjenje emisije industrijske prašine, te na edukativnom radu sa stanovništvom u svrhu zaštite poljoprivrednog zemljišta. Stanje je došlo do nivoa u kojem, kako su rekli iz Zavoda, nije preporučljiva konzumacija koprive i lisnatog povrća. Svako dalje produženje ignorisanja problema, predstavlja sporo i tiho ubijanje stanovništva na području općine Zenica“, kazao je Akif Smajlović, ispred Naše stranke u Zenici.

Smajlović je podsjetio da je do sličnih zaključaka došla i studija čeških eksperata iz organizacije „Arnika“, koji su utvrdili da su kokošija jaja na području grada Zenice i okoline opasna po zdravlja. Teško metali su perzistentni, kazao je on, što znači da se ne gube, nego se samo gomilaju.

„Gradske vlasti u Zenici, jednako kao i Federacija i ZDK, prilično su se nemarno odnosile prema problemu zagađenja, zbunjujući pažnju javnosti prebacivanjem odgovornosti između sebe“, kazao je.

Dovoljno je, kako kaže, samo znati da Arcelor Mittal već duže od godinu dana radi bez važećih okolinskih dozvola, te da je u studijama utvrđena direktna veza između spaljivanja uglja bez odgovarajućih filtera i zagađenja životne sredine.

„Naš stav je da je napad na zdravlje i životnu okolinu čin bliži krivičnom djelu, nego prekršaju, a situacija na terenu je takva da zagađivači vide da im je isplativije praviti prekršaje, jer su kazne niske, nego da nabavljaju filtere, a nerijetko se desi da čak ne plate ni napravljene prekršaje“, zaključuje Smajlović.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno