Zenica

“Naš otpad – naša obaveza”

Press konferencija povodom početka realizacije projekta
Press konferencija povodom početka realizacije projekta
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

“Naš otpad – naša obaveza”- Udruženje „Pomoć – Pravda – Posredovanje“ (NVO 3P) iz Zenice uz finansijsku podršku Ministarstva za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline ZDK realizirati će projekat pod nazivom „Naš otpad – naša obaveza“ čija će implementacija trajati 4 mjeseca.

Cilj projekta je prije svega potaknuti građane kao proizvođače otpada na razmišljanje o odgovornom postupanju sa otpadom, te razvijanje svijesti o potrebi korištenja metoda za izbjegavanje ili umanjenje nastanka otpada, odvojenog sakupljanja otpada na izvoru uz izdvajanje komponenti koje se mogu reciklirati ili ponovo upotrijebiti.

„Na ovaj način želimo potaknuti inicijativu i zagovarati ideju kod preduzeća koja zbrinjavaju otpad i struktura koje uređuju sistem upravljanja otpadom za uspostavljanje jeftinijeg zbrinjavanja otpada što uključuje poboljšanja predviđena projektom. U okviru projekta planiramo da edukujemo građane o načinima odgovornog postupanja sa otpadom (kako izbjeći i umanjiti nastanak otpada, što je moguće reciklirati, na koji način se odvojeno prikuplja otpad…) Također u okviru projekta organizovati ćemo niz edukativnih predavanja u suradnji sa fakultetima i školama.

Planiramo realizovati i niz kreativnih radionica u 8 osnovnih škola (Meša Selimović, Musa Ćazim Ćatić, Hamza Humo, Hasan Kikić, Skender Kulenović, Edhem Mulabdić, Ćamil Sijarić i Mak Dizdar) gdje će učenici steći znanje kako reciklirani materijal mogu kreativno iskoristiti u korisne svrhe. Pored toga organizovati ćemo mjesečno akcije odvojenog sakupljanja reciklažnog otpada u 8 MZ te pozivamo građane da se odazovu i uključe u naše aktivnosti i sam projekat, nauče nešto novo, te na taj način daju svoj doprinos realizaciji ovog projekta.“ kazao nam je Amel Nezić, koordinator NVO 3P.

Odjeljenje za informisanje NVO 3P



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno