Politika

Narod i Pravda Zenica poziva nadležne da počnu rješavati problem sa migrantima u Gradu Zenica

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Saopštenje za javnost – Narod i Pravda Zenica poziva nadležne da počnu rješavati problem sa migrantima u Gradu Zenica

Kao narod koji je prošao sve golgote izbjeglištva i protjerivanja sa svog rodnog doma, iskazujemo saosjećanje sa porodicama i osobama koje, zbog ratnih dešavanja, su prinuđene tražiti sigurnije i ljepše mjesto za nastavak života. Isto tako poručujemo da će bilo ko, ukoliko napadne na naše bližnje ili njihovu čast, dobiti adekvatan odgovor.

Posljednji napad na našeg sugrađanina i komšiju od nepoznatih i neidentifikovanih osoba, za koje se pretpostavlja da su migranti, predstavlja vrhunac, te pozivamo nadležne organe vlasti i sigurnosne agencije da, konačno, počnu vršiti svoju dužnost. Dosad smo gledali samo prebacivanje nadležnosti sa jednih na druge i pravdanje kako i zemlje Europske unije nemaju rješenje za ovaj problem. Pitamo se je li to njihova dužnost da glume prevozničke agencije ili zaštitare prihvatnih kampova ili da osiguraju sigurnost građana i zaštitu njihove imovine.

Narod i Pravda Zenica želi da podsjeti stranke na vlasti i međunarodne organizacije da problem sa migrantima nemaju samo Sarajevo i gradovi u Krajini već i ostale lokalne zajednice u Bosni i Hercegovini. Strategija da ih se prebacuje od granice do granice ili od jednog do drugog prihvatnog centra, očigledno, da ne daje rezultate, već služi samo za pravdanje pojedinim organizacijama odobrenih donacija. Pored toga, ove akcije dovode i do iscrpljenosti ljudskih resursa koji se ne mogu adekvatno posvetiti obavljanju redovnih obaveza.

Povećan broj razbojništava, napada na pripadnice ženskog pola i provale u poslovne prostore u centru grada, pokazatelj je da među ovim osobama ima i onih koji ne zaslužuju naše gostoprimstvo i dobročinstvo. Zbog toga tražimo da oni koji se ogriješe od zakone naše domovine, adekvatno kazne, te da se iskoriste i kapaciteti kazneno-popravnih zatvora, kako bi se sklonili sa ulica, a nakon toga izvršilo protjerivanje i zabrana dugogodišnjeg ulaska u BiH. Nije rješenje, kao što se radi, uzeti samo izjavu od migranata i ispratiti ga do prihvatnog kampa, a on se opet za nekoliko sati vrati na ulicu.

Od Policijske uprave Zenica tražimo da ne tolerira prisustvo sumnjivih osoba kojima se ne može utvrditi identitet u blizini škola i parkova. Primjetno je da se najveći broj napada dešava upravo na ovim mjestima.

Također, tražimo da se spriječi prosjačenje migranata po ulicama, ispred tržnih centara ili na kružnim tokovima, jer poštovanje zakona važi i za njih i ne treba im biti dopušteno, samo što su migranti da rade ono što je drugim zabranjeno.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno