Ljudi

Napustio nas je Nedžad Fejzić

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Danas je u Zenici u 65. godini života preminuo Nedžad Fejzić, dugogodišnji kulturni i javni radnik, poznat u bh. i regionalnim okvirima. Smrt ga je zatekla na funkciji umjetničkog rukovodioca BNP Zenica.

Nedžad Fejzić je rođen 1956. godine u Zenici gdje je završio gimnaziju.  Diplomirao je filozofiju, opštu književnost i sociologiju na Filozofskom fakultetu u Sarajevu 1979. godine. Bio je direktor zeničke Gimnazije,  direktor Opće biblioteke u Zenici, direktor Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, direktor Festivala bh. drame, te teatrolog BNP Zenica, urednik izdavačke djelatnosti i koordinator specijalnih programskih sadržaja u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica. Bio je član i zamjenik predsjednika Vijeća RTV Federacije Bosne i Hercegovine i član Upravnog odbora RTV servisa BiH.

Obavljao je i funkcije urednika u zeničkoj književnoj ediciji Dostignuća, jednog od pokretača i urednika časopisa Znak Bosne i Zeničke sveske. U nekoliko navrata sudjelovao je kao član žirija na Pozorišnim/Kazališnim igrama Bosne i Hercegovine u Jajcu i Festivalu bh. drame u Zenici.  Na prvom Festivalu bh. drame bio je i Predsjednik žirija. U zadnjih  šest godina je selektor Festivala bh. drame u Zenici. Isto tako, prije dvije godine bio je i selektor festivala Mostarska liska.

Objavio je više desetina eseja, studija, kritičkih tekstova iz područja savramene filozofije, estetike i recentne književne, teatarske i likovne produkcije (eseji o fotografiji).   Takođe, autor je i brojnih bilješki, zapisa, esejističkih tekstova iz oblasti teatrografije i teatrologije.

Dženaza i ukop će se obaviti sutra – srijeda, na Gradskom groblju Prašnice, u 12.30 sati.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno