Posuđeno

Naplata komunalnih naknada – dvostruki aršini

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Naplata komunalnih naknada – dvostruki aršini – Čitam ovih dana polemiku koja se vodi u medijima oko problema snabdjevanja vodom Sarajeva i mnogo stvari jeste ili nije jasno. U komentarima se spominju ogromna nenaplaćena dugovanja za vodu, grijanje, tj plin, itd i od pravnih i od fizičkih lica, kao jedan od uzroka problema u funkcionisanju komunalne infrastrukture pri čemu se spominju cifre od više desetina hiljada KM pojedinačnih neplaćenih dugovanja.

Kada je kao primjer naveden sistem prinudne naplate koji funkcioniše recimo u Zenici, stanovnici Sarajeva ne vjeruju tim informacijama. Kao primjer navodimo utuženje za neplaćeni paušal grijanja, koji je kao takav pravno neutemeljen i u suprotnosti i sa odlukama koje su već donesene na Vrhovnom sudu Federacije i RS, po već podnesenim tužbama. U odredbama Zakona o komunalnoj djelatnosti su isključivo definisana prava i obaveze davaoca i korisnika komunalnih usluga i nema nijedne odredbe koja propisuje uvođenje posebnih materijalnih naknada za isključene potrošaće, odnosno za one potrošaće koji više ne koriste neku kom. uslugu. Utvrđena pojedinačna cijena za pravna i fizička lica koja sadrži varijabilni i fiksni dio se isključivo naplaćuje od korisnika usluge, a ne i od isključenih potrošaća.

Na kraju obaveza plaćanja sporne naknade nije propisana ni jednim zakonom, a općine i pogotovu JP nisu nadležna za donošenje ovakvih odluka. Uprkos ovome, sistem prinudne naplate putem ekspresnog utuženja i donošenja naloga za prinudnu naplatu “savršeno” funkcioniše i primjer je “rijetko efikasnog” zajedničkog rada vlasti i sudova. Pogotovu gdje grad-čaršija nije na listi vitalnih stranačkih interesa kao što svojevremeno Izetbegović reče za Sarajevo od Ilidže do Baščaršije.

Po tom kriteriju su očito građani Sarajeva prvi na listi privilegovanih na poštedi od utuženja i prinudnih naplata, za razliku od Zenice gdje je recimo JP grijanje pod kontrolom SDA i vjerovatno uz i pripadnost članova Općinskog suda Zenica istoj političkoj opciji uspostavljena je “besprekorna i efikasna” saradnja, po leđima građana. Istih onih koji su vjerovali i predizbornim i sada definitivno neostvarenim obečanjima novoizabranog gradonačelnika. Očito su građani Zenice bili i ostali uredni i redovni donatori za državna JP preduzeća pod patronatom političkih partija na vlasti, te služili kao bankomati za finansiranje političkih partija. Samo mala računica koliko je ovo isplativ posao i za JP Grijanje i za sud :

– i za min iznos duga od par maraka je sudska taksa 10 KM i sudski troškovi sljedećih 10 KM, pa za recimo podnesenih 5000 prinudnih naloga sud zaradi ni kriv ni dužan cca 100 000 KM, što su plate za 50 zaposlenih od 2000 KM. A ovi troškovi rastu sa porastom iznosa duga. Jedini posao im je odštampati papir, staviti potpis i pečat.

– Iznos u najmanju ruku pravno sporne naknade koja se naplaćuje donese JP Grijanje za cca 6000 isključenih potrošača za prosječno po stanu cca 10 KM ukupno 60 000 KM svaki mjesec. Sada nam je valjda jasno i što onoliko “određenih tatinih sinova i kćeri” rade kao pravnici u jednom JP tipa grijanja.

Što nikome nije na um palo da tuži JP Grijanje zbog negrijanja, prekida grijanja, oboljevanja, troškova liječenja i bolovanja, umanjenja prihoda, povečanih troškova za druge energente ili nabavku drugih sistema za grijanje je rezultat neobaviještenosti, neznanja , slabog materijalnog stanja za plaćanje podnošenja tužbi i sl. Možda je vrijeme da se i ovo promijeni i da se organizuje potpisivanje peticija kojom bi se građani izjasnili o paušalima svih vrsta, o pokretanju kolektivnih tužbi protiv nosilaca ovakvog ponašanja i sl. Građani, možda je vrijeme da se i naš glas čuje malo dalje i glasnije.

Građanin Alibegović Zlatan



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno