Info

Naložena nabavka softvera za kontrolu vozača

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Naložena nabavka softvera za kontrolu vozača: Službena vozila u FBiH koriste privatno – Sada se na godišnjem nivou za gorivo troši 1,4 miliona maraka. Vozni park organa uprave Federacije BiH čini ukupno 882 vozila.
Revizorske kontrole unutar institucija FBiH pokazale su da u pojedinim ministarstvima ne postoji dokumentacija kojom se može potvrditi adekvatna kontrola korištenju i preuzimanju službenih vozila. Zapravo nema dokumentacije koja bi potvrdila da se nakon radnog vremena ne koriste službena vozila u privatne svrhe.

Nabavka softvera

Ovome u prilog ide i podatak da se na godišnjem nivou za gorivo službenih vozila unutar institucija FBiH izdvaja 1,4 miliona KM i da Vlada FBiH želi smanjiti te troškove barem za 200.000 KM. Jedan od načina je nabavka uređaja za praćenje vozača, a prema riječima Asje Čengić, savjetnice premijera FBiH Fadila Novalića, Vlada je već dala zadatak u tom pravcu Federalnom ministarstvu finansija.

– Vlada FBiH dala je saglasnost za nabavku softvera za kontrolu korištenja službenih vozila. Ona je zadužila Ministarstvo finansija da u okviru raspoloživih budžetskih sredstava odobri izdvajanje sredstava za tekuće rezerve za nabavku softvera. Ili da rebalansom budžeta za 2016. godinu predvidi neophodna sredstva. Po osiguranju sredstava, Ministarstvo se zadužuje da pripremi neophodne akte za provođenje postupka javnih nabavki softvera za korištenje službenih vozila, formira Komisiju za provođenje postupka javne nabavke – objašnjava nam Čengić.

Podsjećanja radi, vozni park organa uprave FBiH čine 882 vozila, od čega 837 putničkih i kombija i 45 ostalih.
Kontrola parkiranja

U izvještajima Ureda za reviziju institucija u FBiH, kod uvida u rad Federalog ministarstva finansija u prošloj godini, između ostalog, stoji da su finansijski troškovi goriva i održavanja službenih vozila iznosili 33.353 KM. Navedeno je da je na određenom broju naloga uočeno da nije evidentiran pređeni put u kilometrima i broju osoba u vozilu. Stoji i da nije predstavljena ni dokumentacija kojom se može potvrditi da postoji adekvatna kontrola o korištenju i preuzimanju vozila, kao i kontrola parkiranja nakon radnog vremena na mjestu predviđenom za to.

U revizorskim izvještajima također stoji da ni Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta nema dokumentaciju kojom bi se potvrdilo da je uspostavljena kontrola korištenja službenih automobila nakon završenog radnog vremena.

Platili 29.156 KM

Federalno ministarstvo prometa i komunikacija u prošloj godini je za prijevoz i gorivo potrošilo 29.156 KM, Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta 19.019 KM, Ministarstvo kulture i sporta FBiH 14.933 KM, Ministarstvo rada i socijalne politike 14.578 KM, dok je Federalno ministarstvo trgovine za prijevoz i gorivo potrošilo 14.757 KM.

Faktor.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno