Sudske klupe

NALAZI SE U PRITVORU: Podignuta optužnica protiv osumnjičenog za planiranje terorističkog napada na džamiju u Zenici

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Tužilac iz Odsjeka za terorizam Tužilaštva Bosne i Hercegovine podigao je optužnicu protiv Kapić Mirze, rođenog 1980. godine u Banja Luci, a trenutno nastanjenog u Zenici. Kapić se nalazi u pritvoru dok se suočava s ozbiljnim optužbama za planiranje terorističkog napada na džamiju “Bosna” u Zenici, s ciljem zastrašivanja stanovništva i destabilizacije društva.

Prema navodima optužnice, sredinom 2023. godine, Kapić Mirza je, u suradnji s poznatim osobama koristeći internet aplikacije putem mobilnog telefona, planirao napad na spomenutu džamiju. Cilj napada bio je ozbiljno zastrašivanje i destabilizacija društva.

Pri pripremi napada, koristili su eksplozivnu napravu s TNT-om i živim eksplozivom, s namjerom kažnjavanja učenjaka i pripadnika Islamske zajednice u BiH koji su objavljivali fetve protiv terorističke organizacije poznate kao “ISIS”. Također, planirali su kažnjavanje pripadnika Islamske zajednice u BiH koji su prijavljivali članove ekstremističkih organizacija agencijama za provođenje zakona u BiH.

Optuženi se suočava s ozbiljnim optužbama vezanim uz član 201. stav 1. u vezi sa stavom 4. i stavom 5. tačka i) Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine. Tužilaštvo BiH nastavlja s istragom kako bi osiguralo pravedno suđenje i utvrdilo sve relevantne činjenice u vezi s ovim slučajem terorizma.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno