Kultura

Nakon Roterdama, BNP Zenica gostuje i u Cirihu

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Nakon Roterdama, BNP Zenica gostuje i u Cirihu  –  Predstava „Mi smo oni na koje su nas roditelji upozoravali“, prema tekstu Tanje Šljivar, u režiji Mirjane Karanović i u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica je od svoje premijerne izvedbe 2016. godine ostvarila najviše međunarodnih gostovanja. Predstava je do sada izvedena u Bernu, Novom Sadu, Podgorici, Umagu, Kragujevcu, Beču, Zagrebu, kao i nedavno izvođenje u Holandiji.

Nakon Roterdama, u subotu, 25. maja zenički BNP sa ovom predstavom gostuje u švicarskom Cirihu.

„Mi smo oni na koje su nas roditelji upozoravali“ je osvojila devet prestižnih festivalskih nagrada, uključujući i dvije Sterijine nagrade u Novom Sadu, kao i neka druga značajna regionalna umjetnička priznanja u oblasti teatarske djelatnosti. Glumačku postavu predstave čine Mirjana Karanović i Enes Salković, scenografiju i kostimografiju potpisuje Sabina Trnka, a muziku beogradski profesor Draško Adžić.

„Mi smo oni na koje su nas roditelji upozoravali“ je drama koja koncept role playa, kao i sve druge narativne tehnike kojima se koristi, kako monološke, tako i dijaloške, pa i jezik sam, izvrće u njihove suprotnosti i pokazuje nemogućnost jednostavnog pokušaja – ispričati sopstveni život nepoznatoj osobi tokom jedne večeri. U junu, u javnom toaletu, Mara, žena u četrdesetim godinama i Milan, koji te večeri slavi rođendan, još uvijek tinejdžer, (slučajno?) se sreću i pokušavaju da ispričaju jedno drugom sopstvene živote.

Kao okidače za sjećanja koriste slučajne natpise po pločicama WC-a, a nepouzdanost i nepostojanost bilo kog tjelesnog, emotivnog ili mentalnog sjećanja se kroz četiri scene u kojima igraju arhetipske odnose majka – sin, otac – kćerka, brat – sestra i ljubavnica – ljubavnik.

Služba za odnose s javnošću BNP ZenicaStrogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno