Biznis

Nakon protesta rudara Vlada FBiH pristala na dogovor: Bit će im isplaćene dvije plate

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Rudari i predstavnici Vlade FBiH postigli su dogovor na današnjem sastanku o isplati plata za januar i februar rudarima RMU Zenica.

Nakon što su nezadovoljni rudari rudnika u Zenici, a koji su dobili podršku kolega iz ostalih rudnika u Koncernu, došli pred zgradu Vlade FBiH, uslijedio je sastanak dvije delegacije koji je trajao sat i po vremena, a kojem su prisustvovali predstavnici Sindikata, Vlade FBiH i direktor Elektroprivrede BiH.

Ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić je kazao da Vlada i Sindikati imaju apsolutnu sinergiju te je pozitivan ishod sastanka bio i ovaj put.

Utvrđeno je da postoje finansijska sredstva u budžetu FBiH te ce se iskoristiti u narednim danima za isplatu plate rudarima u Zenici.

Lakić je kazao da su zajedno konstatovali da proizvodnja u RMU Zenica nije bila na zadovoljavajućem nivou.

Najavio je da će u narednom periodu biti odlučeno o budućnosti ovog rudnika.

Predstavnik Sindikata Sinan Husić rekao je da nastavak razgovora nije bio jednostavan.

Jučer, kaže, nisu bili spremni prihvatiti ponuđeni model te naredne sedmice očekuju da se dostavi usaglašeno rješenje o isplati plata.

Elaborat o RMU Zenica je jučer dostavljen resornom ministarstvu i EP BiH te traže da se u narednih 15 dana donese odluka o statusu ovog rudnika.

Lakić je kazao da bi realizacija isplate plata rudarima mogla biti već naredne sedmice. Prvobitno je Vlada FBiH ponudila rok od 20 dana, što su rudari jučer odbili.

“Problem pravljenja tranzicije je problem kompletne Vlade, predložio sam premijeru da sutra izvijesti Vladu o svim dešavanjima”, rekao je Lakić odgovarajući na pitanje o dostavljenom elaboratu o RMU Zenica.

“Pravedna tranzicija zahtjeva dostojanstveno zbrinjavanje radnika”, rekao je Lakić govoreći o isplati plata za mart i isplatama toplih obroka.

Izvor: klix.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno