Zenica

Nakon podrške vlade ZDK, osam radnika dobilo stalni posao u firmi „Euro Oniks“ Tešanj

zdk.ba
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Tigrovska borba za zapošljavanje boraca: Nakon podrške vlade ZDK, osam radnika dobilo stalni posao u firmi „Euro Oniks“ Tešanj

Vlada Zeničko-dobojskog kantona izdvaja značajna sredstva za podršku zapošljavanju boračke populacije, kako kroz direktno poticanje otvaranja firmi tako i zapošljavanje u postojećim privrednim subjektima. Firma “Euro Oniks” iz Tešnja svijetli je primjer odnosa prema boračkoj populaciji, jer osim što zapošljava veliki broj demobilisanih boraca, aktivno su se uključili i u projekt zapošljavanja uz poticaj Ministarstva za boračka pitanja ZDK.

“Gdje god sam radio nastojao sam da izađem u susret boračkoj populaciji, svojim saborcima, da se uposle. U firmi ‘Euro Oniks” smo prihvatili vrlo interesantnu ponudu kantonalnog Ministarstva za boračka pitanja i u posljednje dvije godine krenuli sa zapošljavanjem boračke populacije. Naša obaveza je da zadržimo radnike dvije godine, ali smo već sa osam radnika promijenili ugovor i zaposlili ih za stalno. Pozivam i druge firme da zapošljavaju borce jer im u tome sada pomaže i Ministarstvo za boračka pitanja ZDK. Sve je otvoreno i transparentno zbog čega ćemo i dalje nastaviti saradnju sa resornim ministarstvom ZDK”, kazao je Muris Jabandžić Tigar, jedan od ratnih komandanata odbrane Tešnja, a danas direktor firme “Euro Oniks”.

Firma “Euro Oniks”, jedan od vodećih proizvođača PVC stolarije u BiH, u vlasništvu privrednika Ahme Halilovića, posljednjih nekoliko godina zna samo za uspjeh. Za tri godine broj zaposlenih povećan je sa 30 na trenutnih 118, a u fabrici u poslovnoj zoni Ljetinići u potpunosti je zatvoren krug proizvodnje. Osim proizvodnje stolarije, “Euro Oniks” se fokusirao i na proizvodnju dekorativnih panela za ulazna vrata koje izvoze u više zemalja. Maloprodajne objekte imaju u Tešnju, Doboj Jugu i Usori, te Prijedoru, Prnjavoru i Derventi u Republici Srpskoj.

Pogone je obišao i resorni kantonalni ministar Fahrudin Čolaković, koji se zahvalio vlasniku Haliloviću i direktoru Jabandžiću što su iskazali senzibilitet prema boračkoj populaciji, a istovremeno prepoznali svoj interes u projektu Ministarstva za boračka pitanja ZDK.

“Drago mi je što sam bio u prilici da obiđem pogone i da iskažem poštovanje i radnicima koji su iskazali interes da budu u ovom našem programu. Ministarstvo za boračka pitanja će nastaviti sa implementacijom ovih projekata, naravno tu će biti i firma ‘Euro Oniks’ koja je ponovo iskazala svoj interes da u narednom periodu sarađuje sa Ministarstvom za boračka pitanja”, kazao je ministar Čolaković, koji je pogone obišao u pratnji načelnika Tešnja i Doboj Juga, Suada Huskića i Mirnesa Tukića.

Vlada ZDK je samo u 2018. godini izdvojila 1,7 miliona KM za zapošljavanje boračke populacije, a otvoreno je čak 176 novih firmi, dok su postojeće firme zaposlile nekoliko desetina pripadnika ove populacije.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno