Sudske klupe

Nakon osam godina uslovna osuda za bivšeg dekana zeničkog fakulteta

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Iako je godinama nezakonito onemogućavao asistentu da napreduje u zvanje docenta, ignorišući pri tom nalaze inspekcija i sudske presude, dekan Mašinskog fakulteta u Zenici je kažnjen sa godinu i šest mjeseci uslovne kazne.

Općinski sud u Zenici je 15.10.2020. donio nepravosnažnu presudu kojom je N.N., bivši dekan Mašinskog fakulteta u Zenici proglašen krivim za krivično djelo nesavjestan rad u službi, te ga osudio na kaznu zatvora u trajanju od 1 godine i 6 mjeseci. Zatvorska kazna je nakon žalbe zamijenjena uslovnom kaznom.

Dekan, kom je u međuvremenu istekao mandat, te je sad profesor na istom fakultetu, je godinama sprečavao i opstruisao imenovanje u zvanje docenta na Katedri za energetiku i procesno inženjerstvo višeg asistenta na ovom fakultetu.

Bez obzira što je asistent imao sve potrebne kvalifikacije za napredovanje u više akademsko zvanje, dekan je odbijao da raspiše konkurs iako je inspekcija pri Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta ZDK utvrdila da time dekan krši zakon i da mora sprovesti postupak izbora.

U svojoj namjeri da ne dozvoli asistentu napredak u karijeri on se oglušio čak i o rješenje Kantonalnog suda u Zenici koji je još 2012. godine potvrdio nalaz inspekcije da je Mašinski fakultet dužan pokrenuti postupak za izbor u imenovanje docenta. Kako mu je nezakonito spriječen napredak u službi asistent se obratio Centru za pružanje besplatne pravne pomoći Transparency International BiH

Iako su Univerzitet u Zenici i Transparency International BiH potpisnici Memoranduma o saradnji koji se odnosi upravo na prevenciju i borbu protiv korupcije i osiguranje integriteta i kvaliteta u visokom obrazovanju, Mašinski fakultet se oglušio na sve pozive TI BiH da se sudska presuda ispoštuje i postupi po rješenju Inspektora.

Zbog svega toga je početkom 2013. g. TI BiH uputio krivičnu prijavu nadležnom Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona. Nakon provedene i okončane istrage ovo tužilaštvo je 05.11.2015.g. podiglo optužnicu protiv N.N. koja je u roku od 6 dana i potvrđena od Općinskog suda u Zenici. Međutim, na prvostepenu presudu Općinskog suda u Zenici čekalo se još pune četiri godine.

Ovom presudom sudija Melisa Kovačević, koja je kasnije optužena za primanje mita u zamjenu za donošenje oslobađajućih presuda, oslobodila je N.N. od svih optužbi, ali je nakon žalbe Kantonalnog tužilaštva predmet vraćen na ponovni postupak.

U ponovljenom postupku Općinski sud u Zenici je N.N. proglasio krivim za krivično djelo nesavjestan rad u službi i osudio ga na kaznu zatvora u trajanju od 1 godine i 6 mjeseci. Nekadašnji dekan se žalio na presudu što je djelomično i uvaženo pa je na kraju osuđen na uslovnu osudu tj. kaznu zatvora u trajanju od 18 mjeseci, ali koja se neće izvršiti, ukoliko u periodu od 3 godine ne izvrši novo krivično djelo.

Dugotrajni postupci čiji epilog su blage kazne odvraćaju žrtve korupcije da zaštitu traže pred institucijama BiH. Potvrđuje to i statistika procesuiranja korupcije u Bosni i Hercegovini po kojoj je od ukupno 942 osuđujuće presude za korupcijske krivična djela od 2015. do 2020. godine čak 65% bilo uslovnih osuda, 28% su se odnosile na zatvorske kazne dok 7% novčanih kazni.

Ovakva blaga kaznena politika dovela je do umanjenja povjerenja u sistem pravosuđa te se broj prijava za ova krivična djela iz godine u godinu evidentno smanjuje (sa 1131 u 2015. na 824 u 2020.) dok BiH u istom periodu bilježi sve lošiji rezultat u borbi protiv korupcije što pokazuje stalan rast Indeksa percepcije korupcije koji bilježi Transparency International.

TI BiH je samo u 2020. godini primio 1985 poziva na besplatnu telefonsku liniju 0800 55555. Cilj Centra je dati praktične i korisne pravne pravne savjete ali i pratiti rad nadležnih institucija, naročito u slučajevima koji se odnose na korupciju.

Na ovaj način javnosti se žele predočiti alternativni načini borbe protiv korupcije i sva pravna sredstva koja im stoje na raspolaganju.

Izvor: transparentno.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno