Biznis

Nakon 50 godina EU ukinula kvote za šećer

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Nakon 50 godina EU ukinula kvote za šećer – Sistem poljoprivrednih kvota koji upravlja proizvodnjom šećera u EU zaključno sa 30. septembrom je ukinut nakon gotovo 50 godina, a što je dio glavne reforme i restrukturisanja Zajedničke poljoprivredne politike (CAP).

Sistem kvota za šećer uveden je s prvim pravilima Zajedničke poljoprivredne politike o šećeru 1968. godine, kao podrška za proizvođače postavljanjem na nivo znatno iznad cijene svjetskog tržišta. Odluku o okončanju kvotnog sistema za šećer donijele su 2006. godine države članice EU.

“Kraj sistema kvota predstavlja važnu prekretnicu našeg evropskog sektora šećera i još jedan važan korak u tržišnoj orijentaciji Zajedničke poljoprivredne politike”, rekao je Fil Hogan, komesar za poljoprivredu.

Dodaje kako će proizvođači sada imati priliku da prošire svoju trgovinu na globalnom tržištu, a uz odgovarajuću političku podršku Evropske komisije, kao što je Opservatorij tržišta šećera, koji pruža pravovremene i relevantne informacije o tržištu.

akta.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno