Info

Najzdraviji kolač na svijetu: Recept star više od 6.000 godina

Najzdraviji kolač na svijetu: Recept star više od 6.000 godina – Evo još jedan dokaz da su najbolje stvari ujedno i najjednostavnije. Ovo je kolač star više od 6.000 godina. Spominje se čak i u Homerovoj Ilijadi, poznat je i kao grčki doručak, a stiže zapravo s područja Grčke, Egipta i Bliskog istoka. Danas je poznat pod nazivom pasteli, a pravi se od samo dva sastojka — sjemenki susama i meda.

Kolačić toliko slastan koliko i nevjerovatno zdrav. Kombinacija zdravog meda i zdravih sjemenki imaju nebrojene prednosti — oni čiste krv, podižu imunitet i odličan su antioksidans.

Zapravo — kombinacija meda i susama sadrži čak 182 elementa korisna za naše zdravlje, a imaju posebno veliku koncentraciju antioksidansa koji sprečavaju razvoj raka i drugih teških oboljenja. Ne čudi zato što se pasteli konzumirao vijekovima, ali je čudno da se u moderno vrijeme recept negdje izgubio. Čak i uprkos tome što je izuzetno jednostavan za pripremu.

Treba vam samo: 300 grama meda 300 grama paste (tahini) od susamovih sjemenki Pastu možete napraviti i sami blendiranjem lagano proprženih sjemenki susama (očišćenih) s malo ulja od susama (na šoljicu sjemenki stavite dvije kašičice ulja). Blendirajte dok ne dobijete finu masu. Priprema: Dobro pomiješajte ta dva sastojka, napravite od njih kuglice, uvaljajte ih u sjemenke susama, ostavite u frižideru da se malo stegnu i uskoro uživajte. Jedna kuglica dnevno daće vam potrebnu energiju, otkloniti napetost, poboljšati krvnu sliku, nahraniti vas i izliječiti.

Tako jednostavno, provjereno, toliko staro — stvarno zaslužuju da se uzdignu iz pepela.

nezavisne.com

 
loading...