Info

Najzagađeniji vazduh u Evropi ima BiH

Najzagađeniji vazduh u Evropi ima BiH – Bosna i Hercegovina ima najzagađeniji vazduh u Evropi, podaci su koje je nedavno objavila Svjetska zdravstvena organizacija.

Najveći krivac za zagađen vazduh je loženje. Kontrolu kvaliteta vazduha u Srpskoj ne obavlja jedna institucija, pa se često dešava da se, kao u Banjaluci, poništavaju tenderi. Tako se u najvećem gradu RS-a, u kojem je registrovano više od 65.000 vozila, gdje gradska toplana koristi mazut, a većina domaćinstava loži drva ili ugalj, kvalitet vazduha mjeri samo na jednoj lokaciji.

Postoji više uzročnika zagađenja vazduha, tvrde stručnjaci. Glavni je povećana emisija štetnih gasova koja se odnosi na mala ložišta, individualne peći u kućama, i saobraćaj. Geografski položaj grada, kao što je Sarajevo, može doprinijeti povećanom broju štetnih čestica.

“Moramo smanjiti emisiju zagađenih čestica. Broj starih automobila sa 500.000 povećao se na milion, znači duplo veći. Stari automobili ispuštaju prašinu zagađuju, plus ugalj lošeg kvaliteta vraća se u potrošnju, jer je struja skupa”, izjavio je ekspert za klimatske promjene Martin Tais.

akta.ba

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem