Odgođeni izbori na biračkom mjestu Hozići održat će se u nedjelju, 9. oktobra 2022. godine.

Danas je otvorena 57. sjednica CIK-a i održavat će se u nastavcima dok se ne riješi po svim zahtjevima općinskih i gradskih izbornih komisija za izdavanje naredbe za otvaranje vreća u cilju pravilnog objedinjavanja i utvrđivanja rezultata izbora sa pojedinih biračkih mjesta iz razloga što birački odbori nisu izvršili sve svoje obaveze utvrđene Izbornim zakonom BiH i podzakonskim aktima Centralne izborne komisije BiH.

Odobreni su zahtjevi za deset biračkih mjesta u Doboju, šest u Širokom Brijegu, dva u Konjicu, 12 u Zenici, 10 u Foči (RS), jednog u Odžaku, jednog u Orašju, jednog u Čeliću, četiri u Vukosavlju, pet u Derventi, tri u Domaljevac-Šamacu, tri u Bužimu, osam u Srebreniku, tri u Rudom, četiri u Šamcu, 14 u Srebrenici, dva u Ribniku, jednog u Oštroj Luci, četiri u Han Pjesku, jednog u Bosanskom Grahovu i četiri u Vitezu. Navedenim aktivnostima imaju pravo prisustvovati akreditirani izborni posmatrači.

Centralna izborna komisija BiH obavještava javnost da se aktivnosti provode i u Glavnom centru za brojanje. U popodnevnim satima se očekuje prijem izbornog materijala koji se obrađuje u Glavnom centru za brojanje.

Glasački listići sa biračkih mjesta za glasanje u odsustvu, glasački listići iz inostranstva, glasački listići birača koji su glasali putem mobilnih timova i glasački listići birača koji su glasali na nepotvrđenim glasačkim listićima će se brojati u Glavnom centru za brojanje u Sarajevu, navode iz CIK-a.

Sve aktivnosti u Glavnom centru za brojanje mogu posmatrati akreditirani posmatrači.

Autor: faktor.ba