Info

Najveći interes za koncesije na flaširanju vode

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Vlada Zeničko-dobojskog kantona usvojila je, po prijedlogu Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, informaciju o dodijeljenim koncesijama za eksploataciju mineralne/prirodne vode radi flaširanja i koncesijama za izgradnju malih hidroelektrana (MHE) na području kantona.

Od donošenja Zakona o koncesijama ZDK aktivnosti na dodjeli koncesija vođene su uglavnom na osnovu samoinicijativnih ponuda/zahtjeva, a
odnosile su se na dodjelu koncesija za eksploataciju mineralne/prirodne vode radi flaširanja i izgradnju hidroelektrana za proizvodnju električne energije za postrojenja locirana na površinskim vodama II kategorije, snage do pet MW.

Do kraja 2014. dodijeljeno je osam koncesija za eksploataciju vode radi flaširanja, koncesionarima s područja kantona, i to šest u općini Tešanj, a po jedna u Maglaju i Olovu, koje su ustupljene na period od 30 godina.

U istom periodu dodijeljeno je 12 koncesija za izgradnju malih hidroelektrana, i to po četiri na području općine Zavidovići i grada Zenice, jedna u općini Vareš i i tri za područje općine Kakanj. Do sada su izgrađene i puštene u pogon samo tri male hidroelektrane MHE „Bistričak“ i MHE „Čajdraš“ na području grada Zenica, i MHE „Čardak“ na području općine Zavidovići, dok su za ostale utvrđeni rokovi za puštanje u probni rad do kraja tekuće godine ili tri mjeseca nakon izdavanja odobrenja za upotrebu.

Trenutno se na osnovu samoinicijativnih ponuda vodi postupak za dodjelu koncesije za eksploataciju vode radi flaširanja i postupak za eksploataciju termomineralne vode, kao i četiri postupka za dodjelu koncesije za izgradnju malih hidroelektrana.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno