Biznis

Najveća prepreka za ulaganja je administracija

Branimir Muidža
Branimir Muidža

Najveća prepreka za ulaganja je složena administracija- Strani, a i domaći investitori najveću prepreku vide prije svega u administraciji koja je jako velika i složena, što dovodi do njene neefikasnosti, ali i u političkoj i pravnoj nestabilnosti. Stalna politička previranja, različiti, a ponekad i kontradiktorni, propisi na raznim nivoima koji se različito tumače, te predugo čekanje dozvola i odobrenja za rad su glavni razlog zašto većina investitora zaobilazi BiH.

Ovo je u intervjuu za novi broj magazina Slobodna Bosna izjavio Branimir Muidža, predsjednik Vijeća stranih investitora u BiH, poslovne asocijacije koja okuplja predstavnike 40 inozemnih kompanija. Muidža je već godinama generalni direktor Tvornice cementa Kakanj, u koju je Grupacija HeidelbergCement do sada investirala oko 200 milijuna KM.

Po njegovim riječima, prioritet je napraviti strategiju ekonomskog razvoja, pa ako nije moguće na nivou države, onda to uraditi na nižim nivoima.

“Lokalna administracija se mora aktivno uključiti u ubrzavanje procedura vezanih za pokretanje poslovanja i investiranje. Dobar primjer imamo u Kaknju, ali i u ostalim sredinama poput Goražda, Tešnja, Teslića, Gračanice gdje je investitorima barem olakšan administrativni dio jer je to na sebe preuzela općina čiji uposlenici aktivno pomažu u papirologiji. Osim toga, neophodno je porezno rasteretiti privredu i rad, poticati proizvodnju i izvoz, poticati sistem vrednovanja i nagrađivanja u administraciji po učinku, nužna je harmonizacija propisa na svim nivoima, suzbijanje sive ekonomije i korupcije koje se osim represivnim može postići i sistemski odnosno drugačijim poreznim sistemom, graditi sustav znanja a ne poznavanja, razvoj bazirati na proizvodnji i kulturi stvaranja i znanja umjesto raspodjeli i infuziji, pravno zaštititi svakog pojedinca, vlasnika, smanjiti broj visinu parafiskalnih nameta, okrenuti budućnosti i ekonomiji. Dakle, mnogo toga što se treba uraditi”, kazao je Muidža.

Istaknuo je da je najveći izazov negativna demografija, uz odliv mladih obrazovanih ljudi iz BiH.

“Ljudima je neophodna stabilnost, veća ekonomska sigurnost i neophodno je da država-entitet-kanton-županija-distrik općina prepoznaje i štiti prava svakog pojedinca na jednak način. BiH obiluje resursima koje bi trebalo bolje valorizirati i iskoristiti u budućnosti. Ukoliko se ne okrenemo ekonomiji i jačanju naše proizvodnje, bojim se da će sve manje investitora imati želju i volju da uopšte razmatra BiH kao mjesto dugoročne ulaganja”, rekao je Muidža za Slobodnu Bosnu.
akta.ba

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem

PRETPLATITE SE NA BOSNIA VIDEO YOUTUBE KANAL KLIKOM NA: