Ostali sportovi

Najuspješnije Mediteranske igre za bh. tim i Olimpijski komitet BiH

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Svečanom ceremonijom zatvaranja Mediteranskih igara Oran 2022, zvanično su zatvorene do sada najuspješnije Mediteranske igre za BH tim i Olimpijski komitet Bosne i Herzegovine.

Na ovim igrama učestvovale su 24 države, među njima respektabilne sportske nacije poput Italije, Španije, Turske, Srbije, Hrvatske i drugih sa ukupno 4.500 takmičara i trenera.

Iako je konkurekcija bila izuzetna, dva puta na podijumu zasjala je naša najveća Mediteranska zvijezda, Lana Pudar koja je osvojila dvije zlatne medalje, prvu na 200 metara i drugu na 100 metara delfin. Naša orka, kao najmlađa među svojom konkurencijom, oborila je i Mediteranski rekord u disciplini 100 metara delfin, i na ponos cijele nacije osigurala podizanje bh. zastave i intoniranje himne BiH među 24 zemlje učesnice na ovim Mediteranskim igrama. Za našu Lanu ovo su bile prve mediteranske igre i predstavljale su samo jednu stepenicu više u njenoj sjajnoj sportskoj karijeri, saopćeno je iz Olimpijskog komiteta BiH.

Prve medalje na Igrama zabilježili su bh. karatisti i to tri bronzane medalje osvojili su Hamza Turulja, Nejra Sipović i Rijad Džuho.

Zasigurno je riječ o perspektivnim mladim sportistima od kojih u budućnosti možemo očekivati još bolje rezultate. Judo tim BiH nije izostao u odličnim rezultatima, te su nas Anđela Samardžić, Toni Miletić i Larisa Cerić obradovali sa još tri bronzane medalje, ističu iz OK BiH.

Iz Olimpijskog komiteta naglašavaju da ukoliko se zbroje sve osvojene medalje, BH tim ukupno u svojoj mediteranskoj zbirci posjeduje osam medalja, dvije zlatne i šest bronzanih, te su ovo do sada najuspješnije Mediteranske igre za BH tim i Olimpijski komitet BiH.

“Ali ne smijemo izostaviti ni ostale članove BH tima koji možda nisu imali sportske sreće ili usljed povreda nisu mogli ostvariti svoju najbolju izvedbu. Među njima bio je i naš najbolji bacač kugle, Mesud Pezer koji je imao odličnu prvu seriju bacanja, a već u drugoj usljed povrede morao da odustane od treće serije. Čak i sa povredom i izuzimanjem treće serije bacanja Mesud se našao na četvrtom mjestu. Dejan Mileusnić, bacač koplja bio je vrlo blizu osvajanja medalje, ali je nedostajalo malo sportske sreće, te je Dejan u finalnom poretku zauzeo četvrto mjesto”, navodi se u saopćenju.

Bili su tu i odlični nastupi streljačkog tima, taekwondo-a, boksa, boćanja, biciklizma, dizanja tegova, i gimnastike.

“Nikola Jovičić u disciplini vazdušni pištolj ušao je u finale i zauzeo 7. mjesto. Biciklista Vedad Karić odvozio je iznimno zahtjevnu cestovnu trku, dok je Andrija Ćorluka u boćanju u disciplini brzinsko izbijanje zauzeo 5. mjesto. Naši bokseri su doživjeli veliki sudijsku nepravdu u svojim borbama protiv predstavnika domaćina, ali su to prihvatili kako se to i očekuje na velikim takmičenjima u sportskom duhu. Naš gimnastičar Sergej Malić Čorni zauzeo je 16. mjesto što predstavlja odličan pomak za BH gimnastiku, dok je naš dizač tegova Dino Smajić svojim nastupom na ovim Igrama oborio šest državnih rekorda”, navode iz OK BiH.

Iz Olimpijskog komiteta ističu da su ove igre predstavljale izuzetno težak projekat, te da je za njihovu realizaciju izdvojeno je 176.750 KM sredstava, od čega je OK BiH izdvojio 94.000 KM, a ostatak sredstava su izdvojili sportski savezi i klubovi.

“U ovim Igrama nije bilo učešća državnih organa vlasti, te iako su svi članovi BH tima sa ponosom predstavljali svoju državu, to su morali uraditi o svom vlastitom trošku. Olimpijski komitet BiH je uspio svim učesnicima obezbijediti sportsku opremu te i finansirati odlazak 24 sportista i trenera. Poseban izazov predstavljao je i prevoz BH tima na Mediteranske igre, i dok smo gledali kako to rade države u regionu obezbijedivši za svoje članove tima charter letove, OK BiH je uz velike napore to morao uraditi komercijalnim letovima – istakli su iz OK BiH“, zahvalivši se svojim sponzorima bez čije podrške ove Igre ne bi mogle biti realizirane.

Iz Olimpijskog komiteta BiH ističu da sport ne bi trebao da poznaje granice i ograničenja, ne bi trebao da zavisi od usvajanja državnog budžeta, te ne bi trebao da bude zasnovan samo na zalaganjima pojedinaca jer sportisti su najbolji ambasadori jedne države, i kao takvi trebali bi biti i prepoznati ne kao pojedinci već kao predstavnici države.

“Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine je ispunio svoju misiju. Sa ponosom smo ispratili izvedbe 48 sportista na ovim Mediteranskim igrama, i sa istom količinom ponosa i entuzijazma uradit ćemo to i za Igre koje predstoje”, poručili su iz OK BiH.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno