Biznis

Najskuplje meso u EU je u Austriji, a najjeftinije u Poljskoj i Rumuniji

Najskuplje meso u EU je u Austriji, a najjeftinije u Poljskoj i Rumuniji – Ako planirate posljednje dane ljeta provesti roštiljajući moglo bi vas zanimati kakva je cijena mesa u poređenju na ostale zemlje članice Evropske unije.

Prema podacima Eurostata, statističke agencije Evropske unije kada poredite cijene mesa u Evropskoj uniji, rezultati pokazuju da je meso u 2019. godini bilo najskuplje u u Austriji (indeks razine cijena od 145) i Luksemburgu (141), a potom slijedi Francuska (131), Nizozemska (127), Belgija (125) i Finska (124).

Tako je cijena mesa u Austriji bila za skoro 50 posto već od prosjeka u Evropskoj uniji.

Nasuprot tome, najniže razine cijena mesa u 2019. godini bile su u Poljskoj i Rumunjskoj (obje s indeksom cijena od 63), a potom slijede Bugarska (66) i Litvanija (71).

Kategorije mesa obuhvaćene ovom statistikom uključuju govedinu i teletinu, svinjetinu, janjetinu, ovčije i kozije meso, perad, kao i druge mesne prerađevine.

klix.ba

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem