Info

Najskuplja kuće u BiH: Cijene najskupljih prodanih nekretnina

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Kupovina nekretnina posljednjih nekoliko godina vruća je tema u Bosni i Hercegovini, u prvom redu zbog velike potražnje kako stanova, tako i kuća. Najpoželjnije lokacije za nekretnine obuhvataju njen glavni grad Sarajevo, kao i Banju Luku, ali potraga za nekretninama nastavlja se i u Mostaru, Trebinju, Tuzli i drugim mjestima.

Nekretnine visokog cjenovnog ranga koje se nude na najpopularnijoj internetskoj platformi za kupoprodaju olx.ba dolaze sa različitim stilovima gradnje, gdje uglavnom dominira moderni dizajn, dok ima i onih koje kombiniraju tradicionalnu arhitekturu sa najnovijim dizajnerskim rješenjima. Cijene kuća prate cijene stanova, te se one najluksuznije kreću od milion KM pa više.

U ponudi i dupleksi

U ponudi su i dupleksi, gdje se među najskupljima izdvajaju dvije kuće sa zemljišnim parcelama u Mostaru (2.950.000 KM), te Sarajevu (2.700.000 KM). Kada je o najskupljoj kući odnosno vili riječ koja se prodaje na olx.ba, dvije dolaze sa istom cijenom (2.200.000 KM) i nalaze se u Sarajevu. U opisu jedne se navodi da potencijalni kupac osim u samoj nekretnini ima priliku uživati i u bazenu, dječijem igralištu, sportskom terenu, dva pomoćna objekta, dva bunara, parkovskom mobilijaru, posebno uređenoj površini sa cvijećem, a imanje obiluje i zelenilom kojeg krasi 100 tuja kao i 230 stabala voćnjaka.

Druga kuća stambene površine oko 350 metara kvadratnih i okućnicom od 300 metara kvadratnih, sastoji se od prizemlja, dva sprata i potkrovlja sa garažom.

Podsjećamo, prema izvještaju Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove, najviša ostvarena cijena kuće u Federaciji BiH prometovana u 2023. godini je na području Općine Centar Sarajevo i njena ukupna cijena je iznosila 1.750.000 KM sa korisnom površinom od 333 metra kvadratna i ukupnom površinom parcele 2.030 metra kvadratna.

Registrovani ugovori

Analiza je vršena na osnovu registrovanih ugovora za 2023. godinu, a detaljnije analize tržišnih aktivnosti prema vrstama nekretnina ovise o unosu podataka tokom cijele 2023. godine, te obima tržišta za pojedine vrste nekretnina.

Prema podacima Republičke uprave za geodetske i imovinsko pravne poslove (RUGIPP) prošle godine je u entitetu Republika Srpska sklopljeno 18.877 kupoprodajnih ugovora u kojima je prodano 41.367 nekretnina, čija je ukupna cijena iznosila 1.156.586.709 KM.

Najskuplja prodana kuća u RS-u u 2023.godini koštala je 725.000 KM, nalazi se u gradskoj jezgri Banje Luke. Površina kuće je 225 metara kvadratnih, a okućnice 446 metara kvadratnih i nalazi se u zgradi izgrađenoj 2000. godine.

Autor: ForbesStrogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno