Naše

Najpoznatiji svjetski arhitektonski websajt objavio priču o projektu “Hiža Mišljenova” u Puhovcu kod Zenice

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Najposjećenija arhitektonska web stranica u svijetu ArchDaily ovih dana je objavio članak o arhitektonskom i građevinskom projektu u Zenici, kući “Hiža Mišljenova” u Puhovcu kod Zenice, koji je projektirao zenički studio Entasis, potvrđeno je Zenicablogu.

ArchDaily sa preko 500.000 čitalaca dnevno i oko 160 miliona pregleda stranica mjesečno od 2016. godine je lider u ovoj oblasti u svijetu. Osnovan u martu 2008. od strane čileanskih arhitekata Davida Basulta i Davida Assaela, ArchDaily uključuje i tri regionalne web stranice na španskom (Plataforma Arquitectura, ArchDaily México, ArchDaily Colombia i ArchDaily Perú), portugalskom (ArchDaily Brasilly China) i kineskom (Arch8). Ima partnerstvo sa Pritzkerovom nagradom za arhitekturu jedan je od pet finalista za nagradu za najbolji online magazin na Mashableovoj Open Web Awards 2009.

Objekat uz Puhovcu ima 130 m², na njemu se radilo proteklih godina, a lani i ove godine zasjao je u punom sjaju. Fotografije na linku portala ArchDaily uradila je Anida Krečo, a u samom objektu svoje “prste” su umiješali izvođači radova, proizvođači Artisan, Gazzda, Porcelanosa, Prograd, Zava Luce… Glavni arhitekta bila je Zeničanka Vedina Babahmetović.

Dizajnerski tim: Armel Dautović, Dragan Trivičević, Berina Duranović; Glavni majstor: Sifet, Stolar: Mujo, Bravar: Ibrahim, Slikar: Emir. Površina okućnice: 110 m2, Puhovac, Zenica, Bosna i Hercegovina

Više o HIŽI MIŠLJENOVOJ ranije Zenicablog je objavio NA OVOM LINKU.

Kuća “Hiža Mišljenova” izgrađena je u selu Puhovac, specifičnom po veoma povezanoj zajednici par porodica, ali i po starom nadgrobnom spomeniku “Gost Mišljen” koji je tu pronađen. Sam naručilac je izdavač porijeklom iz Puhovca, koji već neko vrijeme promovira bosansku tradiciju, ali sa Hižom Mišljenovom vraća vrijednosti stare bosanske kuće. Prvobitna ideja bila je rekonstrukcija stare male porodične kuće. Ipak, analizirajući situaciju, shvatili smo da je kuća u takvom stanju da je zgrada morala biti srušena i na njenom mjestu izgrađena nova.

Analizirajući staru bosansku kuću, vratili smo se njenim osnovnim principima iz “bogumilskih” vremena – jedna prostorija, centralno ognjište, četverovodni krov. Kuća se rušila paralelno sa projektiranjem. Otkriveno je da se postojeća magaza može zadržati jer je ispod maltera otkriven veoma zdrav kamen. Sačuvana je sva cigla sa zidova, takozvana austrougarska, ali je dobila ulogu fasadne obloge na novoj zgradi. Sačuvane su stare hrastove stropne grede, ispune između greda, kao i nadvratnici prozora i vrata. Tipološki, kuća ostaje u istim dimenzijama, a slijedeći tradiciju stare bosanske kuće, dobija muško – prednje i žensko – stražnje dvorište. Muško dvorište je javno, ispred kuće. Žensko je intimno, privatno i opuštajuće uz vodu i cvjetni miris. I rušenje i gradnju radili su domaći majstori na čelu sa zanatlijom Sifetom.

Ostava magaza, koja zauzima polovinu ukupnog prostora, sada postaje ulaz u prizemlju sa kuhinjom i izlazom u žensko dvorište. Unutrašnje stepenice povezuju ga sa gornjim nivoom sa dnevnim boravkom, spavaćom sobom za vlasnike i gostinskom sobom. Komšije stalno prate radove i prijavljuju “neoprostivu” nejednaku visinu prozora.

Četverovodni krov i centralno ognjište su korijeni tradicionalnih kuća na ovom području. Izrađujemo ponovo, samo bez strehe. Ovdje je također primijenjen princip centralnog kamina sa kamenim kaminom u prizemlju i zidanim na katu kao reminiscencijom na izvorne materijale od kojih je kuća napravljena. A centralni dimnjak izlazi na vrh četverovodnog krova. Krov nije zatvoren iznutra već je ostavljen kao galerija i biblioteka.

Završni radovi će vjerovatno trajati cijelu godinu… ili duže dok se ne završe. A potrajali su i zato što je Mujo stolar sve svoje detalje radio u drvetu. A kako i ne bi kad on, koji je dobar dio svog radnog vijeka proveo u Americi radeći na kući Elvisa Prislija, kaže: „Ova kuća mora da je bolja od Elvisove vile“. I tako, detalj po detalj, bez žurbe, završni radovi su trajali dvije godine.

A još nam nedostaje trave u dvorištu i na krovu, žubor vode u ženskom dvorištu, mirisi karanfila i cvijeća ruže i jedne trešnje. Mjesta su poznata. Ono što još ne znamo je kako će ta voda izgledati. Na tome radi naš vajar Adis, specijalista za stećke i slova bosančice, a mi jedva čekamo da vidimo skice. I da voda teče.

NA KRAJU pogledajte bogatu fotogaleriju HIŽE MIŠLJENOVE sa sajta Arch Daily.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno