Ovu informaciju danas je najavio predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija. On je rekao da su se na sjednici Vijeća ministara usaglasili da nova odluka o preferencijalnom tretmanu domaćeg iznosi 30 posto.

Ovo je vid mjere za pomoć privredi, a odluka će važiti najmanje godinu dana. Agencija za javne nabavke dobila je zadatak da pripremi ovu odluku koju će Vijeće ministara BiH usvojiti najkasnije do subote.

Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine pozdravlja prihvatanje inicijative od Vijeća ministara BiH za donošenje produženja odluke o obaveznoj primjeni preferencijalnog tretmana domaćih kompanija u javnim nabavkama.

– U nadi da će ova odluka biti usvojena u što skorije vrijeme, VTKBiH i sve njene članice izražavaju zadovoljstvo i zahvalnost Vijeću ministara BiH zbog prihvatanja inicijative koju je uputila VTKBiH 6. maja uime svih privrednika Bosne i Hercegovine, kao i spoznaje važnosti preferiranja domaćih firmi u predstojećem periodu oporavka od pandemije. Ova odluka o obaveznoj primjeni preferencijalnog tretmana domaćeg u postupcima javnih nabavki će pružiti dodatnu podršku oporavku i razvoju domaće privrede, posebno u novonastaloj situaciji i otežnom poslovanju bh. kompanija usljed pandemije COVID-19 – navodi se u saopćenju VTKBiH.

VTKBiH izražava nadu da će ova odluka pozitivno utjecati na privredu Bosne i Hercegovine u smislu zapošljavanja, ulaganja i razvoja, posebno u metaloprerađivačkoj, drvoprerađivačkoj, tekstilnoj i poljoprivredno-prehrambenoj industriji, kao i u sektoru građevinarstva, cestogradnje, telekomunikacija, te uslužnih djelatnosti.