Info

Najjači u zadnjih 30 godina: Zemljotres pogodio Albaniju, treslo se jako i u BiH

Najjači u zadnjih 30 godina: Zemljotres pogodio Albaniju, treslo se jako i u BiH – Zemljotres magnitude 6,4 pogodio je Albaniju, a tresla se skoro cijela BiH.

Pogođene zemlje su Bugarska, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Italija, Kosovo, Crna Gora, Srbija, Sjeverna Makedonija i Albanija.

Epicentar je bio na dubini 11 km  u mjestu Drač, Albanija oko 3 sata i 54 minute.

Radi se o drugom potresu u nešto više od dva mjeseca koji je pogodio Albaniju. Potres magnitude 5,6 pogodio je tu zemlju 21. septembra, a Ministarstvo odbrane tada je reklo da se radi o najjačem potresu u Albaniji u posljednjih 30 godina.

Kod zemljotresa jačine od 6.0 do 6,9 dešavaju se oštećenja na umjerenom broju dobro izgrađenih struktura u naseljenim područjima.

Strukture otporne na potres opstaju uz lagana do umjerena oštećenja. Loše dizajnirane strukture dobivaju umjerena do ozbiljna oštećenja. Osjeća se u širim područjima; do stotine kilometara od epicentra. Snažno do nasilnog tresenja u epicentralnom području.

Može prouzrokovati veliku štetu u vrlo naseljenim područjima.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem