Zabava

Najgledaniji filmovi su oni sa tematikom virusa, među njima i jedan iz ex-YU

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Najgledaniji filmovi su oni sa tematikom virusa, među njima i jedan iz ex-YU – Zbog pandemije korona virusa u posljednje vrijeme veoma aktuelni su filmovi s tematikom virusa. Steven Soderbergh 2011. je režirao film “Zaraza” u kojem glavne uloge tumače Matt Damon, Jude Law, Gwyneth Paltrow, Kate Winslet i drugi. Tada, prije skoro 10 godina, ovaj film je prošao relativno nezapaženo. No, danas jedan je od najgledanijih.

Prvi na listi najpopularnijih i najtraženijih filmova na striming servisima širom svijeta je film iz 2011. godine “Zaraza”. Film prati priču o novom misterioznom virusu, koji je nastao u Kini, a potom zarazio cijeli svijet. Neki, ovaj film koji je zapravo nastao nakon SARS-a, povezuju sa teorijom zavjere. Jedna od zvijezda ovog filma Kate Winslet igra epidemiologa koji pokušava da zaustavi širenje virusa. Pripremajući se za ovu ulogu Kate je kazala kako je provodila vrijeme sa ekspertima iz ove oblasti..

“Šta je bila najvažnija stvar koju su me naučili. Peri ruke, kao da ti život od toga zavisi. A sada – to možda jeste slučaj. Ili naš život, ili život nekoga koga volimo, ili nekog koga možda čak i ne znamo”, priča glumica.

Zaraza jeste najpopularniji – ali je temelje postavio veliki Bergman sa svojim remek-djelom “Sedmi pečat” iz 1956. Radnja je smještena u 1300. godinu, za vrijeme kuge, odnosno Crne smrti.

Još jedan klasik je “12 majmuna” iz 1995. godine u kojem glavne uloge tumače Brad Pitt i Bruce Willis, koji igra putnik kroz vrijeme kojeg šalju u 1990. godinu kako bi otkrio uzrok pandemije koja je skoro uništila čovječanstvo. Uz fenomenalnu radnju – ovaj film će vam pružiti i sjajnu dozu humora koji je neophodan u ovom periodu.

Britanski naučnofantastični horor film “28 dana kasnije” u režiji Dannyja Boylea počinje iznenadnim upadom aktivista za zaštitu životinja u istraživački centar pun zaraženih majmuna. Tom prilikom oslobađa se smrtonosni virus. Iako je film postapokalitična priča o preživljavanju u vrijeme pandemije, trenutno je jedan od popularnijih filmova.

Nastavak ovog filma je “28 sedmica kasnije”. Pola godine nakon što je virus opustošio unutrašnjost Britanije, vojska je objavila pobjedu nad virusom te da obnova zemlje može početi. Jedna prodica je ponovo na okupu, no jedan od njih krije tajnu.

Triler drama “Smrtonosni virus” iz 1995. godine je uzbudljiva priča o borbi sa virusom iz Afrike, koji je ušao u SAD, a epicentar zaraze se nalazi u jednom gradiću u Kaliforniji. Koliko daleko su spremni ići vojska i epidemiolozi kako bi spriječili širenje smrtonosnog virusa?

Među filmovima o virusima, našao se i jedan sa naših prostora, koji također doživljava svoju novu slavu. “Variola vera” iz 1982. godine prati događaje u toku epidemije velikih boginja na prostoru bivše Jugoslavije, 1972. godine. Film prati ponašanje skoro svih slojeva društva u kome se epidemija pojavila: od pacijenata u bolnici, preko ljekara, do političara i funkcionera tadašnje vlasti.

Will Smith tumači naučnika u klasičnom postapokaliptičnom film “Ja sam legenda” koji nije uspio zaustaviti širenje neizlječivog virusa. S obzirom da je imun, on je jedini preživjeli čovjek u New Yorku.

Većina ljudi tokom pandemije korona virusa vrijeme provodi gledajući filmove i serije, međutim prije nego pustite film sa tematikom virusa, razmislite koliko je dobro da se u ovom periodu dodatno opterećujete?

N1



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno