Biznis

Najdužu radnu sedmicu imaju Rumuni

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Zaposleni sa punim radnim vremenom u Rumuniji su prošle godine imali najdužu radnu sedmicu u EU, od 41 sat.
Poslije njih su najviše radili zaposleni u Luksemburgu, Britaniji, Portugalu, Njemačkoj i Poljskoj, pokazao je izvještaj Evropske fondacije za poboljšanje uslova rada i života (Eurofand).

S druge strane su radnici u Finskoj i Francuskoj, čija radna sedmica traje 37,3 sata, navodi fondacija u saopćenju objavljenom na svom sajtu.

Manji broj radnih sati Finaca i Francuza znači da oni godišnje rade četiri sedmice manje nego Rumuni. Radna sedmica u Luksemburgu i Britaniji traje 40,9 sati, u Portugalu 40,4 sata, Njemačkoj 40,3 sata, a Poljskoj 40,2 sata.

U 13 zemalja koje su se priključile EU poslije 2004, građani rade u prosjeku 40,1 sat sedmično, gotovo sat više od prosjeka Unije od 39,5 sati, a ispod tog prosjeka su samo Mađarska (39,1 sat), Malta (39,2 sata) i Slovačka (39,3 sata).

Petnaest starih članica EU imaju minimalni godišnji odmor od 26,4 dana, dok novije članice imaju odmor od 21 dan godišnje. Proskečan godišnji odmor na nivou EU traje 25,1 dan, navodi Eurofand.

novovrijeme.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno