Biznis

Najbrži rast svjetske ekonomije u posljednjih 80 godina

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Najbrži rast svjetske ekonomije u posljednjih 80 godina- Svjetska banka očekuje rast globalne ekonomije od 5,6 posto u 2021. godini, što je najbrži rast nakon recesije u posljednjih 80 godina.

Međutim, mnoga tržišta u usponu i ekonomije u razvoju i dalje će se boriti s pandemijom Covid-19 i njenim posljedicama, navodi Svjetska banka u novom izvještaju “Globalni ekonomski izgledi”.

Ovaj međunarodni kreditor procjenjuje da će svjetski bruto domaći proizvod (BDP) u 2022. godini porasti po stopi od 4,3 posto, nakon čega će u narednoj godini usporiti rast na 3,1 procenat.

Uprkos oporavku, globalna proizvodnja do kraja ove godine bit će za oko dva procenta ispod nivoa prije pandemije, navodi se u izvještaju.

Gubici dohotka po stanovniku neće biti smanjeni do 2022. godine u oko dvije trećine tržišta u usponu i zemalja u razvoju, procjenjuje Svjetska banka.

Siromaštvo i jaz
Dodaje da su među ekonomijama sa niskim prihodima, gdje vakcinacija zaostaje, efekti pandemije preokrenuli ranije pozitivne rezultate smanjenja siromaštva i pogoršali nesigurnost i druge dugogodišnje probleme.

– Iako postoje pozitivni znaci globalnog oporavka, pandemija nastavlja da stvara siromaštvo i nejednakost među ljudima u zemljama u razvoju širom svijeta – navodi predsjednik Grupe Svjetske banke Dejvid Malpas, prenosi Tanjug.

Globalno koordinirani napori su, kaže, od suštinskog značaja za ubrzanje distribucije vakcina i ublažavanje tereta duga, posebno u zemljama sa niskim prihodima.

– Kako se zdravstvena kriza bude smirivala, kreatori politike će morati da se bave rješavanjem dugotrajnih posledica pandemije i preduzmu korake za podsticanje zelenog, otpornog i inkluzivnog rasta, istovremeno štiteći makroekonomsku stabilnost – poručuje Malpas.

Rast SAD i ekspanzija Kine

Kada je riječ o vodećim ekonomijama svijeta, Svjetska banka predviđa da će rast SAD ove godine dostići 6,8 procenata, kao rezultat ogromne fiskalne podrške i ublažavanja pandemijskih mjera ograničenja.

Rast u drugim razvijenim ekonomijama će također ojačati, ali u manjoj mjeri.

Među tržištima u usponu i ekonomijama u razvoju, očekuje se da će Kina ove godine zabilježiti privrednu ekspanziju od 8,5 posto, usljed “oslobađanja” potražnje koja je tokom pandemije bila sputana mjerama lokdauna. Eurozonu, prema novim prognozama, ove godine očekuje rast od 4,2 posto, a naredne od 4,4 procenta.

Autor: biznisinfo.baStrogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno