Biznis

Najbolji poslovni potez u BiH 2017: Prva strana akvizicija Hife i preuzimanja u sektoru osiguranja

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Najbolji poslovni potez u BiH 2017: Prva strana akvizicija Hife i preuzimanja u sektoru osiguranja – Tešanjska kompanija za promet naftom i naftnim derivatima HIFA OIL u januaru prošle godine kupila je LB.Profile GmbH, njemačku kompaniju sa najdužom tradicijom proizvodnje profila za vrata i prozore LB što je portal Indikator.ba izabrao za najbolji poslovni potez u Bosni i Hercegovini u 2017.godini.

Ova akvizicija uslijedila je nakon što je EURO ROAL – kompanija kćerka HIFA OIL nekoliko mjeseci ranije postigla strateško partnerstvo za distribuciju visokokvalitetnih profilnih sistema LB Profile na tržištu Bosne i Hercegovine.

HIFA OIL je sa firmom EURO ROAL na ovaj način ojačala poziciju na domaćem tržištu i napravila snažan iskorak na tržišta regije i EU. Kompanija LB.Profile sa 45 uposlenih nalazi se u odličnom stanju, a opremljena je naprednom tehnologijom koja je posljednja riječ u industriji umjetnih profila a instalirana je u Herbsteinu (Savezna pokrajina Hessen). Sve to je za vlasnika i direktora HIFA OIL Izudinu Ahmetliću bilo opredjeljujuće da krene u ovu akviziciju.

U konkurenciji najboljih poslovnih poteza 2017.godine na drugo mjesto rangirano je konstruisanje i proizvodnja bosanskohercegovačke CNC mašine čiji je konstruktor Mehmed Husaković. Za ovu mašinu zainteresovao je ozbiljne partnere iz inostranstva sa kojima je osnovao zajedničko preduzeće „Prokassa“ i u Jelahu pokrenuo ozbiljan biznis. Sve to je uspio bez ikakve podrške „ljudi iz vlasti“.

Na treće mjesto najboljih poslovnih poteza u prošloj godini ravnopravno su rangirani Opština Derventa na čijem čelu je načelnik Milorad Simić i kompanija MS&WOOD (vlasnik i menadžer) Muhamed Pilav.

Opština Derventa je u toku avgusta uspjela zainteresovati četiri strane kompanije da investiraju i razviju biznis na njenom području. Ova lokalna zajednica u tome permanentno postiže dobre rezultate jer je u ranijem periodu privukla 15 austrijskih, 12 italijanskih i četiri njemačke kompanije.

Proizvođač dizajniranog namještaja MS&WOOD je u junu u Fojnici je tokom juna animirao učenike sa završenom osnovnom školom da se upišu u Srednju drvoprerađivačku školu i dao im garancije da će tokom školovanja imati stipendiju a po završetku sigurno zaposlenje. Ovaj potez naišao je na veoma pozitivan odjek među učenicima ali i u bosanskohercegovačkoj javnosti.

Analizirajući dešavanja u pojedinim sektorima domaće privrede analitičari projekta “Izbor najboljeg poslovnog poteza” zaključili su da je sektor osiguranja (u odnosu na sve ostale privredne djelatnosti u BiH) realizovao najveći broj uspješnih preuzimanja: Vienna Insurance Group (VIG) preuzeo je Merkur; GRAWE osiguranje visočko VGT osiguranje a BSO Zovko osiguranje. Indikator.ba i ova pripajanja svrstava među najbolje poslovne poteze u 2017.godini.

Projektni tim odlučio se da u 2017. godini među najbolje poslovne poteze uvrsti i onaj koji je financijski najveći. To je ugovor o partnerstvu domaće kompanije IMRES smart greenergy d.o.o. iz Livna i Enprofe iz Istambula na osnovu kojeg će u nove objekte za proizvodnju električne energije biti investirano 1,6 milijardi euro što je ujedno i jedna od najvećih investicija zaključenih na području zemalja regije u proteklih nekoliko godina. Investicija se odnosi na izgradnju vjetroelektrane Široka draga snage 51 megavat i hidroelektrane snage 1.120 megavata.

Indikator.ba sačinio je i rang listu najboljih poslovnih poteza u regiji, Evropi i ostatku svijeta i ona će biti objavljena početkom aprila.

Projekat “Izbor najboljeg poslovnog poteza” portal Indikator. ba pokrenuo je 2012. godine. Odluka o najboljim potezima menadžera kompanija i drugih aktera u privredi donosi se na osnovu usvojenog pravilnika i na bazi mjesečne analize oko 500 informacij koje se svakodnevno prikupljaju iz različitih izvora (printani i elektronski mediji, web sajtovi, berzanski izvještaji..,). Mjesečna rangiranja redovno se objavljuju na portalu Indikator.ba. Na ovom projektu Indikator.ba po potrebi angažuje i vlastiti konsultantski tim eksperata ekonomskih nauka, privrednika, novinara i urednika privrednih i biznis rubrika. Na čelu konsultantskog tima u 2017.godini bio je ugledni hrvatski ekonomista i biznismen dr. Ljubo Jurčić, profesor na Katedri međunarodne ekonomije Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Priredio: Hajdar Arifagić
indikator.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno