Zenica

NAJAVA: Zenica domaćin “Otvorenog federalnog takmičenja učenika i studenata muzike”

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U Zenici će od 27. do 30. aprila biti održano 24. Otvoreno federalno takmičenje učenika i studenata muzike u organizaciji Osnovne i Srednje muzičke škole Zenica s Udruženjem muzičkih i baletnih pedagoga FBiH.

Takmičenje nije individualnog tipa, već se radi o kamernim ansamblima i orkestrima, a organizatori očekuju da će učestvovati više od 700 učenika iz 28 osnovnih muzičkih škola, šest srednjih i sa Muzičke akademije Sarajevo.

“Ovo takmičenje je veoma važno za nas jer je ovo prvi masovni događaj nakon pandemije. Ovo je također veliki događaj za Zenicu, s obzirom da smo bili domaćini samo jednom i to davne 2003. godine” izjavio je direktor Osnovne muzičke škole Alija Bičakčić.

“Takmičenje će se održati u kategoriji kamernih sastava, iz svih disciplina instrumenata, kao i nestandardni sastavi i ansambli” dodao je Bičakčić.

Direktor Srednje muzičke škole Zenica Arnes Bajramović istakao je važnost ovakvog takmičenja za kulturu, kao i grad Zenicu. Napomenuo je da škole muzike u Zenici imaju dugu tradiciju, te da spadaju među najjače u BiH sa zavidnim rezultatima i da oni i na ovom takmičenju imaju očekivanja.

“Iz Srednje muzičke škole imamo harmonikaša Ivana Bonića, koji je osvojio sedmo mjesto na svjetskom takmičenju u Minhenu. Bonić svira u našem orkestru. Zatim Nikolas Siris, djevojka koja je zaista pokazala veliki talenat. Ona će nastupiti u duetu s Harunom Milakom, učenikom koji je na više svjetskih takmičenja osvojio visoke nagrade” istakao je direktor Bajramović.

Učenici i studenti će se takmičiti u više disciplinama kao što su klavirski, gudački, duvački, gitarski, harmonikaški, vokalni kamerni i nestandardni ansambli te orkestri.

Svečano otvaranje zakazano je za sutra, 27. aprila u 18 sati u BNP Zenica

Takmičenje će zvanično otvoriti ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta ZDK Spahija Kozlić, a raspored takmičenja donosimo u prilogu:



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno