Kultura

NAJAVA: U subotu u 12 bh. gradova Noć teatra

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Povodom predstojeće Evropske manifestacije Noć teatra – Noć teatra BiH u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica je održana konferencija za medije na kojoj su govorili: Merima Handanović, koordinatorica Noći teatra BiH i Denis Krdžalić, izvršni producent Noći teatra BiH. Noć teatra će ove godine biti održana 19. novembra u dvanaest bosanskohercegovačkih gradova.

Kako je istakla koordinatorica Noći teatra Merima Handanović, Bosansko narodno pozorište Zenica je trinaesti put koordinator Evropske manifestacije Noć teatra – Noć teatra BiH, a ova Manifestacija je u Evropi formirana prije četranest godina. I ove godine zemlje učesnice u Noći teatra su: Hrvatska, Belgija, Crna Gora, Mađarska, Češka, Bugarska, Slovenija, Austrija i Slovačka. Kako je istakla Handanović, važnost Noći teatra se očituje i u činjenici da pored toga što ova Manifestacija pruža mogućnost viđenja pozorišta iz druge vizure, ona afirmiše sve kulturne ustanove da u ovoj cjelodnevnoj i cjelovečernjoj Manifestaciji promovišu svoje sadržaje i zajednički afirmišu primarno teatarsku umjetnost, a onda i sve druge grane umjetnosti. Handanović je kazala da je centralna programska aktivnost  Evropske manifestacije Noć teatra – Noć teatra BiH i ove godine u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica, gdje će biti upriličena izvedba predstave „Tri dana“ prema tekstu romana Sikore, u režiji Tanje Miletić-Oručević i u produkciji zeničkog BNP-a. Također, 19. novembra će na stranici www.bnp.ba biti objavljen Konkurs za najbolji dramski tekst, čime Bosansko narodno pozorište Zenica i u okviru ove Manifestacije pokazuje značaj afirmacije domaćih dramskih autora i dramskih djela.

Denis Krdžalić, izvršni producent Noći teatra BiH je izjavio da ove godine Noć tetatra se održava u dvanaest bosanskohercegovačkih gradova, sa sedamnaest učesnika i dvadeset sedam različitih programskih aktivnosti. Programski primat i ove godine preuzimaju pozorišne predstave, kojih će biti izvedeno dvanaest u Noći teatra. Važan dio programskih aktivnosti u Noći teatra ove godine zauzimaju i pozorišne radionice za djecu i odrasle, kao i online-pozorišne izložbe koje će biti dostupne na Youtube kanalu BNP Zenica za one koji nisu u mogućnosti da posjete neki od događaja ove Manifestacije. Krdžalić je istakao da je ovo prvi put nakon pandemije da je većina sadržaja vraćena u ustanove kulture, što potvrđuje značaj održavanja i čuvanja tradicije ove Manifestacije.

ZENICA

Bosansko narodno pozorište Zenica / Trg BiH 3

19.30 R. Sikora: TRI DANA, red. T. Miletić-Oručević

Objavljivanje Konkursa/Natječaja za najbolji bosanskohercegovački dramski tekst (dostupno na stranici www.bnp.ba)

MOSTAR

Narodno pozorište Mostar/ Brkića 2

20.00 E. Kovačević: ZBOGOM, KALIFORNIJO!, red. L. Kaikčija

Hrvatsko Narodno Kazalište Mostar / Kneza Domagoja bb    

20.00 R. Ašić: ZID, red. C. J. M. Jalžečić

Mostarski teatar mladih Mostar / Maršala Tita 128

10.00 FORUM DRAMSKOG PISCA (programska aktivnost će biti odražavana 19. i 20. novembra)

SARAJEVO

Sarajevski ratni teatar Sarajevo / Gabelina 16

20.00 E. Jelinek: RECHNITZ – ANĐEO UNIŠTENJA, red. S. Mitterecker

KAKANJ

Kulturno-sportski centar Kakanj / Šehida 5

10.00 ŠKOLA GLUME (javni čas i prezentacija radionica)

19.30 Kolektivni autorski rad: OŽILJCI, red. M. Bajramović

NVO AlternativE Kakanj / Šehida 5

14.00 FORUM TEATAR – MIGRANTI/BOSNIA: BEYOND THE EMERGENCY  (u sklopu projekta Bosnia: Beyond the Emergency)

TRAVNIK

Hrvatsko amatersko kazalište Travnik / Jankovići bb

20.30 E. Bošnjak: OBLACI, red. A. Bilić

Centar za kulturu općine Travnik / Bosanska bb

18.00 D. Šegota, T. Ganić: SVAKOM SVOJE, MENI TVOJE, red. D. Šegota (igranje u okviru Festivala Ogledalo svijeta u očima djeteta Travnik)

KONJIC

Amatersko pozorište Neretva Konjic / Varda bb

12.00 DEFILE ČLANOVA POZORIŠTA ULICAMA KONJICA

18.00 S. Bogdanović: CRVENKAPA U NEBAJCI, red. S. Osmanović, A. Subašić, E. Fišić, S. Čorbadžić

LAKTAŠI

Centar za kulturu i obrazovanje / Karađorđeva 58

19.00 A. Vasiljević: ŠTEMBILJ, red. O. Todorović

SREBRENIK

Gradski teatar Srebrenik / Srebrni grad 1

19.00 FASHION SHOW (modna revija)

20.00 F. Mujkić: ZAVISNA TELEVIZIJA, red. F. Mujkić

ZAVIDOVIĆI

Centar za kulturu Zavidovići / Radnička bb

11.00 Radionica: ŠKOLA GLUME

TUZLA

Narodno pozorište Tuzla / Pozorišna 4

12.00 M. Kušljugić: MAČAK U ČIZMAMA, red. M. Kušljugić (predstava se izvodi u okviru Revije Narodnog pozorišta Tuzla – Tuzlanski pozorišni dani 2022.)

19.30 F. von Schirach: TEROR, red. I. Funk

Akademija dramskih umjetnosti Tuzla – Srđan Vukadinović

  1. Vukadinović: DRAMATOLOŠKI HOD U NOĆI TEATRA (Kapetanović. Đikić, Filipović, Humo) – Online pozorišno-dokumentarna izložba (dostupna na Youtube kanalu BNP Zenica)
  2. Vukadinović: NOĆ TEATRA U REŽIJI KOSTE SPAIĆA – Online pozorišno-dokumentarna izložba (dostupna na Youtube kanalu BNP Zenica)
  3. Vukadinović: HUGO KLAJN U NOĆI TEATRA – Online pozorišno-dokumentarna izložba (dostupna na Youtube kanalu BNP Zenica)
  4. Vukadinović: PRIVLAČNOST GLUME ŠERIFA ALJIĆA U NOĆI TEATRA – Online pozorišno-dokumentarna izložba (dostupna na Youtube kanalu BNP Zenica)
  5. Vukadinović: NOĆ TEATRA SA SCENSKIM LIKOVNOSTIMA AMELE VILIĆ – Online pozorišno-dokumentarna izložba (dostupna na Youtube kanalu BNP Zenica)
  6. Vukadinović: POZORIŠNO POLEMISANJE BORISLAVA MIHAILOVIĆA MIHIZA U NOĆI TEATRA – Online pozorišno-dokumentarna izložba (dostupna na Youtube kanalu BNP Zenica)

MAGLAJ

Dom kulture Edhem Mulabdić Maglaj / Sulejmana Omerovića 2

10.00 EDUKATIVNA GLUMAČKA RADIONICA

BANJA LUKA

Narodno pozorište Republike Srpke Banja Luka / Kralja Petra I Karađorđevića 78

20.00 Ž. Stjepanović: NAŠI DANI, red. J. Radivojević



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno