Biznis Zenica

NAJAVA: Sajam OPEN’s naredne sedmice u Zenici

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Naredne sedmice planirano je da se održi jedanaesti sajam poljoprivrede, organske proizvodnje i etno narodnog stvaralaštva “OPEN’s Zenica 2023.”.

Slogan ovogodišnjeg izdanja sajma je “Poljoprivreda je važna”, a planirano je da sajam traje od 10. do 12. novembra na Trgu Alije Izetbegovića u Zenici.

Organizator je tradicionalno Udruženje poljoprivrednika ZDK, a jedan od glavnih pokrovitelja, tačnije generalni pokrovitelj ovogodišnjeg sajma je Vlada ZDK.

“Ovo je, sigurno, najveći sajam na području Fedracije Bosne i Hercegovine, jer ga organizuju sami poljoprivredni proizvođači. U sastavu udruženja imamo sve sektorske proizvodnje i zastupljena su sva područja ZDK-a. Cilj nam je da se što više ljudi pokaže na ovom sajmu i predstave svoja dostignuća, svoje proizvode…Da se upoznamo i da se družimo, da upoznamo nove kupce i da razmijenimo iskustva te da damo poljoprivredi mjesto koje i zaslužuje” istakao je na današnjoj press-konferenciji predsjednik Udruženja poljoprivrednika ZDK Emir Tutmić i dodao kako već imaju prijave za učešće 80-ak izlagača iz cijele države i da su prijave još otvorene.

Vlada ZDK je, naglasio je, svojim poticajima pomagala poljoprivrednicima pa se ZDK razvio i kao lider u nekoliko poljoprivrednih grana, a pogotovo u proizvodnji svježeg kravljeg mlijeka, pilećeg mesa, plasteničke proizvodnje te jagodičasto-bobičastog voća.

Druge su proizvodnje, dodao je, zastupljene, ali u manjoj mjeri od četiri koje su strateške za taj kanton, pa se očekuje podrška svih nivoa vlasti.

Novi ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva ZDK Jasmin Čajić istakao je da je Vlada ZDK finansijski podržala organizaciju ovog sajma pa, s obzirom da je ovaj sajam od kantonalnog interesa te da za cilj ima “unapređenje i promociju organske poljoprivredne proizvodnje na području našeg kantona”, njegov će prijedlog organizatorima biti da bude u narednim godinama organiziran u nekom drugom gradu na području tog kantona.

“Koliko sam upoznat, sajam je svake godine bio u Zenici, a sajam je od kantonalnog interesa i kantonalne važnosti. Hajmo to proširiti i premjestiti u neke druge gradove pa da, nekako, budemo još povezaniji i s ljudima iz drugih sredina. Ako budem u mogućnosti, kao ministar, dat ću maksimalnu podršku takvoj ideji i aktivnosti- istakao je Čajić, dodajući kako smatra da bi time sajam podigli na još jedan, veći nivo” naveo je ministar Čajić.

Čajić je najavio da će Vlada ZDK, koja je ove godine za poticaje namjenila 5,5 miliona KM, a njegov će prijedlog za narednu godinu biti da se za poticaje poljoprivredi osigura barem 6.000.000 KM, pratiti “šta tržište potražuje” te da će u tom smjeru kreirati svoje poticajne mjere.

Poticajne mjere, ističe, sinhronizovane su s poticajima Federalnog ministarstva te, ono što se ne potiče na nivou FBiH, uvrštavaju u kantonalne poticaje. Cilj je, najavio je, da poticaje sa “socijalnog karaktera, podigne na nivo razvojnog programa”, ali za to će im biti podrška viših nivoa vlasti te međunarodnih faktora.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno