Zenica

NAJAVA: radionica grnčarstva za djecu

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

NAJAVA: radionica grnčarstva za djecu- Galerija „Preporod“ Zenica u okviru planiranih aktivnosti realizuje Radionicu grnčarstva za učenike osnovne škole ,pod nazivom „MALI GRNČAR“. Radionica će se realizovati u saradnji sa OŠ „Meša Selimović „Zenica.Na radionici će učestvovati 15-20 učenika ,uzrasta  VI i VII razreda osnovne škole.

Cilj realizacije i organizacije Radionice grnčarstva je da se djeca upoznaju sa starim zanatima ,koji pomalo odumiru,a koji predstavljaju našu tradiciju zanatstva.Cilj je ,takođe da se kod djece pobudi interes za starim zanatima ,koji predstavljaju i sastavni su dio tradicije Bosne i Hercegovine.

Radionicu grnčarstva realizovat će Vahid Ohran iz sela Liješeva ,kod Visokog. Vahid Ohran se grnčarstvom bavi oko 11 godina i zanat je izučio gledajući druge grnčare u Liješevu. Danas se u Liješevu grnčarstvom bavi osam grnčara, a nekada ih je bilo petnaest.Grnačari iz Liješeva na tradicionalan način prikupljaju glinu u šumi,pripremaju je za obradu, oblikuju,peku i boje.Pečenje gline se radi u pećima na bukova drva,a bojenje se vrši pomoću brašna i vode ili crvenom bojom ,dobijeno iz sama gline,kao primjesa.

Na Radionici grnčarstva ,učenici osnovne škole imat će priliku da probaju rad na grnčarskom točku, a potom će svaki učenik dobiti već pečeni glineni proizvod ( lončić) ,koji će bojiti i na taj način stvoriti jednu prezentaciju grnčarskih radova , oslikanih dječijom rukom.

Radionica će se realizovati na Trgu Alije Izetbegovića , ispred kuće porodice Stojanović ( iza pekare  „Mlinar“ ), u subotu ,24.9.2022.godine od 11.00 do 13.00 sati.

U slučaju kiše radionica će se realizovati  u prostorijam Osnovne škole „Meša Selimović“ Zenica.

Pozivamo vas da prisutvujete Radionici grnčarstva i da medijski propratite ovu radionicu za učenike osnovne škole.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno