Kultura

NAJAVA: Izložba “Tragom brčanskih Jevreja” u Zenici

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Galerija „Preporod“ Zenica u saradnji sa Jevrejskom zajednicom Bosne i Hercegovine, Bošnjačkom zajednicom kulture „Preporod“ BiH i Arhivom Brčko distrikta BiH poziva Vas na otvaranje izložbe i prezentovanje monografije „Tragom brčanskih Jevreja“ autorice Tamare Vijoglavin Mančić, profesorice historije. Izložba svjedoči o uspostavlјanju i razvoju Jevrejske zajednice u Brčkom krajem 19. vijeka, kulturno-historijskom i društveno-ekonomskom doprinosu razvoja Brčkog, a na kraju i uništenju  cjelokupne zajednice za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Recenzent monografije „Tragom brčanskih Jevreja“ dr sc. Rajka Bućin, arhivska savjetnica iz Hrvatskog državnog arhiva između ostalo istakla je: „Ovako cjelovit prikaz u kojem se prati život zajednice od početaka do nestanka, s tim da pred čitatelјima defiluje i mnoštvo pojedinaca, biće ubuduće nezaobilazno polazište za sva istraživanja istorije Jevreja u Bosni i Hercegovini. Katalog je relevantan i za istoriju holokausta izvan bosanskohercegovačkih okvira. Obuhvaćena su lica koja su u ranijem periodu imala vezu s Brčkim, većinom ona koja su ondje rođena, ali su se preselila radi posla ili sklapanja braka u druge krajeve na području predratne Kralјevine Jugoslavije, a važan je i doprinos istraživanju sudbine stranih izbjeglica.“ (…)

Izložba će biti otvorena u četvrtak, 16.2.2023.godine i 13,30 sati u Galerijskom prostoru Sinagoge u Zenici.

Prije otvaranja izložbe učenica Srednje muzičke škole Amila Efendić ( viola) i Azra Đulić

( flauta), učenica Osnovne muzičke škole izvest će dvije prigodne kompozicije.Obje učenice su i članice Kamernog sinfonisjkog orkestra Zenica.

Otvranju izložbe prisustvovat će gospodin Jakov Finci, predsjednik Jevrejske zajednice u Bosni i Hercegovini, prof.dr. Sanjin Kodrić, predsjednik Bošnjačke zajednice kulture“Preporod „ Bosne i Hercegovine, Ćazim Suljević,šef Službe za arhiv Arhiva Brčko distrikta i profesorica Tamara Vijoglavin Mančić, autorica izložbe.

Izložba se može pogledati svaki dan od 16. do 18. februara 2023. godine u Galeriji prostoru Sinagoge u Zenici od 12.00 do 16.00 sati.

Sjećanjem na Holokaust doprinosimo edukaciji društva i podizanju svijesti u borbi protiv svakog oblika netolerancije prema zajednicama različitog etničkog porijekla ili vjerskog opredjelјenja.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno