Kultura

NAJAVA: Izložba slika povodom obilježavanja Dana Bošnjaka

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

BZK Galerija „Preporod“ Zenica u okviru planiranih aktivnosti i u povodu obilježavanja Dana Bošnjaka, postavlja Izložbu akvarela ,autora Sabahudina –Dine Lime iz Visokog. BZK Galerija „Preporod“ Zenica izložbu akvarela Dine Lime, postavlja u saradnji sa BZK „Preporod“ Visoko i BZK „Preporod“ ZDK . Izložbu podržalo Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

Dan Bošnjaka obilježavaju,svako na svoj način, sve organizacione jedinice BZK“Preporod“ BH ( općinski,kantonalni i regionalni Preporodi i Galerije Preporod).Taj dan je prisjećanje na historijiski momenat ,kojim je na Bošnjačkom saboru 28.9.1993. godine vraćen naziv Bošnjak.

Sabahudin Dino Limo je rođen 1964 godine u Visokom ,gdje je završio osnovnu i srednju školu, a potom završava i Prirodno-matematički fakultet u Sarajevo, odsjek hemija.Živi i radi u Visokom. Još u osnovnoj školi prepoznat je njegov talenat za slikanje,pa je često učestvovao na školskim izložbama.Kasnije mu slikarstvo postaje hobi, a od 2000.godine aktivnije se bavi slikarstvom.U početku slika uljem na platnu , a nakon toga se posvećuje akvarelu.Pohađao je kurseve-škole crtanja i slikanja u Sarajevu :Mala galerija Akademije Kulenović-Mihridžan-Mimica,Berise akademija,Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo kod mr.grafike i slobodnog umjetnika Irfana Hoze, te časove slikanja kod akademskog slikara Seada Bostana. Učestvovao je kolektivnim izložbama slikara amatera u Visokom i Sarajevu. Prvu samostalnu izložbu je imao u Vioskom ,u povodu Dana Visokog , 29.8.2022.godine.Njegove slike su prepoznatljive po omiljenim motivima urbanih pejzaža.

Na izložbi akvarela u Zenici , biće prikazane 25 slika, rađenih akvarelom tehnikom.

O izložbi će govoriti s umjetničke strane prof.Muhamed Bajramović, a otvorit će prof.dr. Dževad Drino, član Upravnog odbora BZK Galerija“Preporod „Zenica.

Otvaranje Izložbe akvarela Dine Lime biće u četvrtak ,29.9.2022.godine u 18,50 sati u foaje Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

Izložba ostaje otvorena do 6.10.2022.godine i može se pogledati svaki dan od 12.00 do 16.00 sati.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno